De regulă, medicamentele farmaceutice ajută organismul, dar există câteva care au efect negativ asupra sănătății. Industria farmaceutică este una dintre cele mai puternice industrii din lume și are control total asupra medicamentelor eliberate și vândute publicului.
Să vedem care sunt medicamentele cu rețetă care îți pot distruge sănătatea…
5. Inhibitorii de pompă de protoni (IPP)
Ajută la reducerea producției de acid prin blocarea enzimei din peretele stomacului. Se crede că acest medicament poate crește riscul de dezvoltare a demenței, a bolilor renale și chiar a atacurilor de cord.
Dacă suferi constant de arsuri la stomac și ți s-a prescris un IPP, discută cu medicul despre posibile alternative de tratament.
4. Prednisonul
Acesta este un steroid cu acțiune rapidă care ajută la prevenirea eliberării substanțelor care provoacă inflamație. Dacă cineva suferă de lupus sau artrită reumatoidă, cel mai probabil ia acest medicament care suprimă sistemul imunitar.
Prin acest proces, se compromite de fapt corpul, făcându-l mai vulnerabil la infecții. Efectele secundare includ insomnie, dureri de cap, schimbări de dispoziție și amețeli.
3. Statinele
Statinele sunt folosite în principal pentru gestionarea colesterolului și reprezintă unul dintre cele mai comune medicamente luate de adulți.
Pe termen scurt pot cauza dureri musculare, dureri de cap, insomnie și greață. Pe termen lung, pot apărea consecințe grave: epuizarea coenzimei Q10, o enzimă vitală de care corpul tău are nevoie pentru energie și sănătatea cardiovasculară.
2. Antidepresivele
Antidepresivele eliberate pe bază de rețetă funcționează pentru unele persoane, dar pentru altele pot să nu aibă niciun efect și pot afecta sau chiar distruge creierul.
În cadrul unui studiu s-a observat că jumătate dintre persoane care au încetat tratamentul cu antidepresive au suferit simptome psihologice.
1. Opioidele
De regulă, medicii prescriu opioide pacienților pentru dureri acute, dar acestea nu sunt cea mai bună soluție pentru durerile cronice sau acute. Cel mai mare risc este dezvoltarea dependenței de opioide care duce la dependență de droguri.
Câteva cuvinte despre Alzheimer și cum anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă pot agrava această boală
În prezent, aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de o formă de demență.
Câteva studii au arătat că medicamente precum benzodiazepinele (utilizate pentru tulburări de somn și anxietate) au fost asociate cu un risc crescut de demență la pacienții care le utilizează pe perioade lung.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ficatul devine mai puțin eficient în metabolizarea medicamentelor și rinichii le elimină mai lent din organism. De multe ori, medicamentele sunt vinovate de declinul mental la persoanele în vârstă.