Nucile sunt pe lista celor mai sănătoase gustări deoarece sunt pline de nutrienți beneficii. Cu toate acestea, unele tipuri de nuci ar trebui consumate mai puțin. Să vedem care sunt acestea…
Nuci recomandate
1. Alune de pădure
Sunt și delicioase, și sănătoase! Oferă o cantitate importantă de fibre alimentare și vitamine, ajută la reducerea colesterolului.
2. Nuci
Oferă o cantitate considerabilă de vitamina E și acizi grași omega, reduc nivelul de colesterol din sânge, îmbunătățesc sănătatea inimii și a creierului, ajută la combaterea depresiei, încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează inima și creierul.
3. Ghinde
Conțin grăsimi sănătoase, proteine, calciu, fosfor și vitamina C, meritând un loc în dieta noastră zilnică.
4. Nuci pecan
Oferă beneficii uimitoare pentru sănătate: reduc colesterolul, conțin 19 tipuri de vitamine și minerale și antioxidanți. Previn deteriorarea celulară, protejează de boli degenerative și nu conțin sodiu.
5. Castane
Castanele sunt diferite de celelalte nuci în sensul că nu sunt încărcate cu grăsimi. Cât despre valoarea nutritivă, sunt la fel de bune ca cerealele integrale.
6. Fistic
Fisticul este o sursă puternică de nutrienți: proteine, fibre alimentare, antioxidanți și potasiu. Reduce nivelul de zahăr din sânge, colesterolul rău și scade riscul de diabet tip 2.
Să vedem și nucile pe care nu ar trebui să le consumi…
1. Migdale
Migdalele sunt sănătoase pentru organism, dar, din nefericire, sunt inamicul mediului înconjurător: necesită o cantitate enormă de resurse (1 migdală = 3,8 L apă pentru a crește).
2. Caju
Merele de caju cresc sub mai multe straturi groase pe care muncitorii trebuie să le îndepărteze. În timpul acestui proces, se eliberează toxine care dăunează sănătății.
Nucile caju sunt delicioase și sănătoase dar vin la un preț care nu merită plătit: majoritatea nucilor de caju provin din Vietnam și India, unde oamenii sunt adesea obligați să lucreze în tabere de muncă, sunt suplătiți și subalimentați.
3. Castan sălbatic
Castanele sălbatice nu sunt bune pentru sănătate: conțin o toxină care provoacă vărsături dacă se consumă în cantitate mare. Poate cauza chiar și paralizie.
4. Nuci de macadamia
Au un conținut extrem de ridicat de calorii: 1 cană de nuci de macadamia conține aproape 1000 calorii, din care 88% este grăsime.
5. Nuci de pin
Pot cauza o afecțiune temporară inexplicabilă numită sindromul semințelor de pin sau „pine mouth”.
Această condiție apare de obicei la 12-48 de ore după consum și provoacă un gust neplăcut în gură care poate dura uneori luni de zile.
6. Arahide
30 g arahide furnizează 160-200 calorii, din care 80% provin din grăsimi.