Respectarea unei diete echilibrate este un subiect care ne preocupă pe toți însă paradoxul este că deși oamenii sunt din ce în ce mai informați în materie de nutriție, numărul celor care suferă de afecțiuni cauzate de alimente nesănătoase este într-o creștere continuă. De ce? Pentru că zilnic consumăm alimente care ne scurtează viața.
Carnea, pâinea, roșiile, brânza și sucurile duc la apariția cancerului, diabetului sau obezității. Chiar și legumele și fructele perfecte pe care le cumpărăm din comerț ne pot face mai mult rău decât bine.
Iată o listă cu alimente care, deși sunt un pericol pentru sănătatea noastră, se vând în continuare, nefiind interzise
1. Sucurile carbogazoase
Sucurile carbogazoase sunt printre cele mai periculoase alimente: nutriționiștii au căzut de acord că acestea trebuie evitate. În materie de exces de zaharuri, acestea sunt cele mai nocive și, în condițiile în care 100 ml de suc conține 10 grame de zahăr, sunt extrem de periculoase. Aceste cantități enorme de zahăr privează pancreasul de insulină, ceea ce duce la diabet zaharat și obezitate.
Specialiștii spun că nici sucurile de fructe obținute la storcător nu sunt neapărat cea mai bună opțiune. De exemplu, un pahar de fresh de portocale se face din aproximativ 600 grame de portocale, ceea ce echivalează cu 48 de grame de zaharuri.
Aceste sucuri atât de populare, mai ales printre tineri, sunt printre primele cele mai dăunătoare produse datorită conținutului mare de zahăr: produc fluctuații de glicemie și insulină, dau dependență și îngrașă.
Potrivit specialiștilor, cel mai indicat este să mâncăm fructele ca atare deoarece în acest fel digestia are loc în timp normal (aproximativ 90 minute) și rămânem cu senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
2. Carnea de porc
În ceea ce privește carnea, nutriționiștii spun că cea de porc este cea mai periculoasă: duce la creșterea colesterolului și poate provoca afecțiuni cardiace.
Carnea roșie este la fel de periculoasă pentru organism, un consum zilnic poate contribui la creșterea celulelor canceroase în corp. Mici cantități de carne roșie pot fi benefice, dar carnea trebuie să provină de la animale care s-au hrănit cu iarbă.
Un consum ridicat de carne roșie este asociată cu creșterea riscului de cancer de colon. Se recomandă consumul de carne de pui și pește pentru a proteja corpul și pentru a diminua riscul de cancer.
3. Produsele de patiserie
Nu se recomandă nici consumul în exces de produse de patiserie: dacă devin alimentația de bază, vor apărea și problemele. Nutriționiștii sunt împotriva alimentelor conservate pentru că acestea au sare adăugată și pot avea conservanți.
4. Brânzeturile
Brânzeturile sunt și ele periculoase. Brânza uscată are foarte multă grăsime, de exemplu telemeaua are 45% grăsimi iar cele înalt fermentate au un nivel ridicat de colesterol. Recomandarea nutriționiștilor este brânza cottage.
5. Alimentele dietetice
Pentru a atrage persoanele care sunt la regim, magazinele și marile companii încearcă să creeze și să vândă un număr mare de produse, mai ales produse congelate și fără grăsimi. Problema este că multe dintre aceste alimente dietetice sunt incredibil de periculoase pentru sănătate.
Studiile au arătat că aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali, poate cauza o serie de boli: malformații congenitale, diferite tipuri de cancer etc.
Mai mult, ambalajele produselor congelate sunt create în așa fel încât să credem că alimentele sunt sănătoase și proaspete, dar adevăratul pericol se găsește în materiile chimice folosite pentru a conserva aceste alimente.
6. Pâinea
Specialiștii critică și pâinea și nu o recomandă nici măcar pe cea neagră. Cea mai ieftină și cea mai periculoasă este pâinea albă, în condițiile în care face parte dintr-o rutină alimentară. Nutriționiștii ne sfătuiesc să stăm departe de toate produsele pe bază de făină foarte albă, fără fibre.
7. Cartofii
Cartofii dăunează din cauza grăsimilor, mai ales cei prăjiți. Fiind aproape în totalitate amidon, atunci când sunt prăjiți în ulei, capătă un nivel caloric extraordinar de mare.
8. Pastele făinoase
Făina albă prelucrată este un alt dușman al corpului nostru, la fel și toate produsele care au la bază acest ingredient. Un studiu publicat în revista de specialitate Cancer Epidemiology arată că prin consumul sporit de carbohidrați prelucrați riscul de cancer crește cu 220%. Nu sunt indicați nici măcar tăițeii de casă (puși în ciorbă), pe motiv că pastele făinoase îngrașă.
9. Alimentele procesate
Nutriționiștii recomandă să evităm complet alimentele procesate. În general, brânza topită se face din resturi și produsele din carne prelucrată precum cârnații, slănina și mezelurile conțin diverși aditivi, nitrați și nitriți, care au rolul de a le face mai proaspete și mai atractive ochiului.
Produsele din carne prelucrată dăunează sănătății și ar trebui să le evităm în totalitate. Nitritul de sodiu și nitratul de sodiu se află pe lista chimicalelor care sporesc șansa de a dezvolta cancer. Mezelurile sunt cele mai consumate alimente la micul dejun, din nefericire.
Produsele alimentare ca jambonul, mezelurile de curcan, cârnații și produsele de tip hotdog sunt conservate cu substanțe chimice, folosite pentru a da un gust delicios și un aspect proaspăt. Nitrații sunt nocivi, capabili să provoace diferite forme de cancer.
Cea mai bună opțiune pentru o alimentație sănătoasă este să alegem produse fără conservanți, să cumpărăm carne de animale hrănite cu iarbă și să verificăm etichetele produselor.
10. Legumele și fructele
Ni se întâmplă de multe ori să trecem pe lângă raionul de legume și să ne sară în ochi o roșie de mărimea unei portocale sau un ardei gras gigant. Nici aceste alimente nu sunt recomandate de nutriționiști: legumele tratate chimic în mod excesiv pot deveni nocive.
Îngrășămintele pe bază de azot pot determina în plantă o acumulare exagerată de substanțe cu potențial cancerigen. Pentru a proteja culturile de dăunători, fermierii din țările dezvoltate folosesc un erbicid numit atrazină, despre care se știe că provoacă anomalii sexuale la broaște și pești, iar cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au descoperit că alterează semnalele hormonale în celulele umane.
Studiile arată că femeile însărcinate și copiii sunt cei mai afectați de pesticidele din legume și fructe. Atrazina a fost interzisă în Europa după ce mai multe studii au relevat că substanța creează tulburări endocrine la pești.
Analizele recente efectuate pe fructele și legumele din supermarketuri au scos la iveală o concluzie îngrijorătoare: conțin pesticide, chimicale asociate cu probleme de creștere la copii. Pe lista legumelor și fructelor care conțin cele mai mari cantități de pesticide se află merele, piersicile, citricele, strugurii, nectarinele, ardeii, roșiile, spanacul, mazărea, țelina.
O soluție pentru a îndepărta pesticidele de pe coaja vegetalelor este bicarbonatul de sodiu: pune legumele și fructele într-un castron cu apă în care ai adăugat în prealabil 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Lasă legumele în apă timp de câteva minute, după care clătește sub jet puternic de apă.
11. Conservele de roșii
Produsele păstrate în cutii de conserve reprezintă un adevărat pericol, mai ales conservele de roșii. Materialul folosit ca dublură pentru cutii (în scopul conservării) este făcut dintr-un produs chimic numit bisfenol.
Bisfenolul este foarte toxic și permite accelerarea creșterii celulelor canceroase din corp. Roșiile în conservă sunt considerate mai periculoase din cauza nivelului lor crescut de aciditate, care „împinge” bisfenolul în peretele cutiei și astfel acesta ajunge în alimentul conservat. Pentru a evita aceste produse chimice, cumpără roșii proaspete și conservă-le în sticle.
12. Uleiul de măsline prăjit
Dacă ești un pofticios care nu poate trăi fără o porție ocazională de cartofi prăjiți, trebuie să știi că există o soluție: se recomandă să alegi uleiurile cu fracțiune nesaturată mai mare, precum uleiul de sâmbure de struguri sau cel de măsline și să eviți să-l încălzești la peste 40 grade C. Dacă totuși vrei prăjeală, poți folosi uleiul de palmier dar în niciun caz cel de măsline.
13. Somonul de crescătorie
Somonul de crescătorie este un aliment care prezintă un mare risc al declanșării cancerului, susține directorul Institutului pentru Sănătate și Mediu, de la Universitatea din Albany. Acest aliment este infestat cu diverse produse chimice precum antibiotice, materiale ignifuge și pesticide.
14. Zahărul alb
Cu toate că organismul are nevoie de zahăr, acesta trebuie consumat cu moderație. Zahărul rafinat accelerează consumul de insulină și contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase.
Îndulcitorii bogați în fructoză, precum siropul de porumb, sunt foarte periculoși pentru că pot provoca diverse boli. Celulele canceroase se metabolizează și se răspândesc ușor în corp atunci când aportul de zahăr rafinat este prea mare.
Zahărul rafinat se folosește în biscuiți, tarte, prăjituri, sucuri de fructe, sosuri și multe alte alimente procesate. Celulele canceroase se hrănesc cu zaharuri, motiv pentru care este recomandat să eviți alimentele care conțin zahăr rafinat.
15. Popcorn la microunde
Cea mai frecventă metodă de a prepara popcorn este în cuptorul cu microunde. Este o tehnică eficientă, dar pungile folosite conțin produși nocivi. Pungile de hârtie cafenii servesc la conservarea alimentelor și prelungirea prospețimii lor, însă conțin substanțe chimice care cauzează infertilitate, cancer la ficat, de testicle și de pancreas.
Celebrele pungi de floricele care se introduc în cuptorul cu microunde sunt îmbibate cu produse chimicale care, în contact cu căldura, devin cancerigene.
16. Îndulcitorii artificiali
De regulă, îndulcitorii artificiali se folosesc pentru a pierde în greutate sau pentru a evita consumul de zahăr. Conțin aspartam, care a fost legat de convulsii la unele persoane.
După consum, produsele chimice din îndulcitorii artificiali sunt descompuse într-o toxină mortală. Pentru a scăpa de această toxină, stomacul produce substanțe care pot cauza cancerul.
17. Alcoolul
Alcoolul este bine cunoscut pentru problemele de sănătate pe care le cauzează. În momentul de față, este a doua cauză de cancer, imediat după fumat. Potrivit unui studiu american, femeile care beau cel puțin un pahar de alcool pe zi au un risc mai mare de a dezvolta cancerul de sân, cu 30% mai mult decât femeile care nu consumă niciodată alcool.
Mai mult, consumul de alcool poate provoca insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral sau moarte subită.
Printre cele mai periculoase alimente pe care le consumă zilnic se mai numără și
- maioneza
- chipsuri
- ketchup
- diverse sosuri din magazine