În timp ce mulți grădinari consideră păpădia ca fiind doar o buruiană, mulți alții o recunosc ca pe o plantă care are capacitatea de a ne vindeca și de a ne proteja.

Păpădia înflorește între lunile aprilie-mai.

Rădăcinile se culeg primăvara devreme, se taie pe lungime și se lasă să se usuce.

Frunzele păpădiilor sunt pline de minerale și vitamine, substanțe amare, flavonoide, taninuri, inulină și caroteni.

Conținutul de carbohidrați din rădăcini, precum și conținutul de potasiu, vitamina C și B2 din frunze este cel mai ridicat chiar înainte de înflorire.

Beneficii

-au un conținut de betacaroten chiar mai ridicat decât morcovii, putând juca un rol important în menținerea sănătății ochilor

-efectele pozitive se extind la toate organele implicate în digestie, având un efect stimulant și antispastic și crește și producția de acid gastric

-întărește oasele și previne declinul cognitiv

-datorită concentrației mari de substanțe amare, stimulează cu succes producția de bilă, fiind de ajutor în caz de hepatită, ciroza ficatului și în caz de calculi biliari

-armonizează dezechilibrul de zahăr din sânge, fiind recomandat și persoanelor cu diabet

-are efect diuretic, însă fără să provoace deficiențe de minerale

-este recomandat în caz de infecțiile tractului urinar

-datorită conținutului de inulină, păpădiile întăresc și oasele, ajutând la absorbția calciului în corp

-pentru persoanele cu depresie sau pentru cei ce se simt obosiți în permanență, se recomandă o cură de 2 săptămâni cu tulpini de păpădie

-floarea de păpădie este una dintre cele mai bogate surse de lecitină

-datorită conținutului mare de antioxidanți, poate preveni îmbătrânirea prematură, cancerul și alte boli cauzate de stres

-stimulează funcționarea sistemului imunitar și luptă împotriva microbilor

Cum folosim păpădia?

Putem folosi și rădăcina, și frunzele de păpădie; cel mai important este să folosim planta în mod regulat, în cure de mai multe săptămâni.

Doza zilnică recomandată este de 4-8 grame.

Ceai de păpădie

Punem 2 lingurițe de frunze de păpădie în 300 ml de apă.
Aducem până la punctul de fierbere, după care mai fierbem timp de 1 minut.

Acoperim și lăsăm deoparte pentru 15 minute.

Trecurăm ceaiul.

Sunt recomandate cure de 6 săptămâni, de câte 2 căni pe zi.

Cafea de păpădie

Punem rădăcinile de păpădie pe o tavă și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 50 de grade Celsius.

Uscăm rădăcinile în cuptor timp de 1 oră.

Ulterior, din aceste rădăcini uscate pregătim cafeaua.

Tinctură de păpădie

Turnăm 100-200 ml de vodcă pură într-o sticlă.

Adăugăm petalele, lăstarii și frunzele proaspete în sticlă, atât cât să le acopere alcoolul.

Lăsăm sticla deoparte pentru 2 săptămâni, agitând-o zilnic de 2 ori.

Ulterior, strecurăm tinctura cu un tifon gros și o păstrăm într-un loc întunecos și răcoros.

Intern: administrăm 12 picături dizolvate în apă, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.

Cura trebuie să dureze 3 săptămâni, după care trebuie ținută 1 săptămână de pauză înainte de a relua cura.

Pentru dureri articulare

Într-o cratiță mică, punem 500 ml de apă și 3 linguri de rădăcină de păpădie.

Aducem la punctul de fierbere după care mai fierbem timp de 5 minute.

Ulterior, amestecăm cu blenderul pentru a obține o pastă pe care o întindem pe o bucată de tifon.

Punem tifonul pe zonele dureroase.

Păpădia în bucătărie

Păpădia este plină de vitamine valoroase și de minerale, așadar merită să ne suplimentăm dieta cu această plantă.

Putem pregăti sos pesto sau diverse mâncăruri, sirop sau miere.

Păpădia și frumusețea

Datorită conținutului mare de antioxidanți, păpădia are capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire.

Putem folosi macerat de păpădie pentru a ne îngriji pielea.

Contraindicații

-după episoade de blocaj biliar, trebuie consultat medicul înainte de a începe orice cură cu păpădie

-este contraindicat în ulcerul gastric și în ulcerul duodenal