Să începem prin a detalia tipurile de ficat gras: există două tipuri majore, anume ficatul gras indus de consumul de alcool, respectiv ficatul gras nelegat de consumul de alcool.
Steatoza hepatică (ficatul gras) este una dintre principalele cauze se insuficiență hepatică. Boala ficatului gras non alcoolic este diagnosticată mai des la persoanele sedentare sau obeze și la persoanele care consumă alimente intens procesate (precum alimentele fast-food).
Una dintre principalele metode a trata steatoza hepatică, indiferent de cauza acestuia, este dieta.
Precum sugerează și numele, boala ficatului gras înseamnă că s-a acumulat prea multă grăsime în ficat.
Într-un organism sănătos, ficatul ajută la îndepărtarea toxinelor și produce bilă. La cei cu ficat gras, se distruge celula hepatică și nu i se permite să își ducă funcțiile la îndeplinire.
Dieta în steatoză hepatică
De regulă, dieta optimă include:
- eliminarea consumului de sare, grăsimi trans, zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați rafinați
- întreruperea consumului de alcool
- plante bogate în fibre (legume, cereale)
- multe legume și fructe
O dietă cu un conținut scăzut de calorii și grăsimi ne poate ajuta la scăderea în greutate și, implicit, la scăderea riscului de steatoză hepatică. În cazul persoanelor supraponderale, se recomandă scăderea a 10% din greutate.
Steatoză hepatică – Alimente recomandate
Cafea
Se pare că cafeaua ajută la scăderea transaminazelor. Potrivit studiilor, persoanele care consumă cafea și au ficat gras, au o distrucție mai scăzută a ficatului în comparație cu cele care consumă băuturi fără cofeină.
Plante verzi
Plantele verzi ajută la scăderea grăsimii de la nivelul ficatului. De exemplu, broccoli are proprietăți preventive demonstrate în ceea ce privește depunerea de grăsime în ficat. Consumând mai multe plante verzi precum varza de Bruxelles, praz, spanac sau varză, putem elimina grăsimea acumulată.
Brânză tofu
Proteina din soia, ingredientul principal al brânzei tofu, are capacitatea de a reduce depunerea de grăsime în ficat. De asemenea, are multe proteine și puțină grăsime.
Pește
Peștele reduce inflamația și nivelul grăsimilor. Peștele gras precum tonul, sardinele și somonul, are un conținut bogat de acizi grași Omega-3 care pot ajuta la reducerea grăsimii hepatice și pot reduce inflamația de la nivelul acestui organ.
Ovăz
Cu toate că este o sursă importantă de carbohidrați, aceștia sunt nerafinați și ajută la reglarea scaunului și la reducerea nivelului de grăsimi din sânge. Ovăzul crește senzația de sațietate, un alt mod în care ajută la reducerea în greutate.
Nuci
Nucile de orice fel ajută la menținerea sănătății ficatului. Persoanele care consumă nuci în mod regulat prezintă o îmbunătățire importantă a funcției hepatice.
Avocado
Este extrem de bogat în grăsimi sănătoase. Ultimele studii sugerează că avocado conține anumite substanțe nutritive care pot încetini distrucția hepatică. Nu în ultimul rând, fibrele conținute pot ajuta și ele la scăderea în greutate.
Ulei de măsline
În comparație cu margarina, untura sau untul, uleiul de măsline este mult mai sănătos și poate ajuta.
Usturoiul
Usturoiul este un antiinflamator și antibiotic natural care ajută și la reducerea colesterolului și riscului de steatoză hepatică.
Ceai verde
Ceaiul verde pare să aibă capacitatea de a reduce absorbția grăsimilor și a dovedit reducerea depunerii grăsimilor la nivel hepatic precum și îmbunătățirea funcției hepatice.