Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Ștrudel de casă fin și aromat – Ștrudel cu mere – Ștrudel cu mac și vișine (din compot/conservă) – Rețetă de nota 10+
Ingrediente necesare aluat (pentru 4 ștrudele de 35cm):
- 500g făină
- 1 lingură untură de porc, moale
- 1 ou mare
- 1 lingură oțet 15%
- 2 prafuri sare
- 250 ml apă caldă, aproximativ
Ingrediente necesare pentru umplutura de mere (pentru 2 ștrudele):
- 800-900 g mere rase
- 150 g zahăr
- Scorțișoară
- Biscuiți măcinați – opțional
- 10 g zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac și vișine (pentru 2 ștrudele):
- 350 g mac măcinat
- 200 ml lapte
- 170 g zahăr tos
- 10 g zahăr vanilat
- Scorțișoară
- Coajă rasă de lămâie
- 300 g vișine fără sâmburi
- 1 pahar smântână amestecată cu 2 linguri de zahăr pudră – opțional
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm oul, sarea, untura și frământăm un aluat omogen și moale, adăugând treptat și apa caldă. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Împărțim aluatul în două părți egale din care formăm două bile.
Ungem aluatul cu ulei și îl lăsăm la dospit, pe o tavă presărată cu un pic de făină, aproximativ 30-40 de minute. Acoperim cu folie alimentară.
Pentru umplutura de mere, punem merele rase și stoarse într-un bol. Adăugăm zahărul și scorțișoara, vanilia și, opțional, biscuiții. Amestecăm foarte bine.
Pentru umplutura de mac, punem laptele, zahărul tos și cel vanilat într-un vas. Punem vasul pe foc și amestecăm până zahărul se dizolvă complet. Adăugăm acum un pic de scorțișoară și amestecăm. Când laptele dă în clocot, adăugăm macul și amestecăm bine, pe foc mic.
Luăm vasul de pe foc și încorporăm coaja rasă de lămâie, după care încorporăm și vișinele.
Ne întoarcem la aluat: scoatem folia și presărăm suprafața de lucru cu făină. Începem să întindem aluatul cu mâinile, încet și cu grijă, într-un blat subțire.
Punem umplutura de mere pe aluat, după cum se vede în imaginea de mai jos. Stropim cu untură sau unt topit.
Rulăm ștrudelul, tăiem în două.
Întindem și aluatul rămas, punem umplutura de mac și vișinele și smântâna amestecată cu zahărul pudră. Rulăm și tăiem în două, așa cum am făcut cu ștrudelul cu mere.
Transferăm ștrudelele pe tava tapetată cu hârtie de copt. Le ungem cu untură și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 35-40 minute. După coacere, le lăsăm să se răcorească un pic, după care le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!