Borșul are nenumărate beneficii pentru organism, mai ales dacă este preparat în casă deoarece borșul din magazine poate conține conservanți și aditivi alimentari care pot duce la pierderea calității nutriționale.
Ingrediente, mod de preparare
Se adaugă 150 g de mălai, 8 g drojdie și 300 g tărâțe de grâu într-un borcan. Se completează cu un pic de apă caldă și se amestecă bine. se adaugă și cimbrișor și leuștean, opțional și după gust. Se toarnă cam 3 L de apă caldă (fiartă și răcită) în borcan, se acoperă și se lasă la cald timp de 2-3 zile. Când este suficient de acru se strecoară și se păstrează în cămară.
Un pahar de borș pe zi – Beneficii
Reduce tensiunea arterială
Consumul zilnic de borș poate ajuta persoanele cu hipertensiune arterială: potrivit unui studiu, persoanele cu tensiune arterială crescută au prezentat o scădere a tensiunii de 10 mm Hg după ce au consumat un pahar de borș timp de 1 lună.
Protejează inima, ficatul și stomacul
Borșul este un remediu excelent pentru cei cardiaci care suferă de infarct miocardic, hipertensiune arterială sau alte boli de inimă. De asemenea, poate proteja și stomacul și ficatul, crescând nivelurile de acid gastric și ajutând protecția deficitară de acid gastric.
Leac împotriva mahmurelii
Întrucât se formează în urma fermentării tărâțelor de grâu, borșul conține vitamina C, minerale și vitamine din complexul B datorită cărora este foarte benefic pentru stările de mahmureală.
Tratează bolile respiratorii cronice
O singură cană de borș pe zi duce la vindecarea bolilor respiratorii cronice precum sinuzita sau bronșita.
Atenție!
Întrucât are și contraindicații și unele persoane cu diferite probleme de sănătate ar putea să nu-l tolereze, este indicat consultarea medicului înainte de a începe consumul de borș.