Potrivit statisticilor recente, aproape jumătate dintre români se confruntă cu un nivel crescut de colesterol iar cauzele sunt variate și includ atât alimentația cât și istoricul familial.
Nivelul de colesterol este măsurat printr-un test de sânge (colesterolul total din sânge). În cazul adulților, colesterolul crescut atinge un nivel egal sau mai mare de 240 ml/dl; colesterolul la limită se situează între 200-239 mg/dl iar in nivel optim de colesterol este mai mic de 200 mg/dl.
Există mai multe alimente care te pot ajuta să-ți și sub control nivelul colesterolului și unele chiar pot reduce nivelul de colesterol rău (LDL). Mulțumită unei palete largi de compuși benefici care se găsesc în natură, poți să alegi din numeroase ceaiuri care au beneficii asupra sănătății tale.
De multe ori, nivelurile foarte ridicate de colesterol sunt tratate cu medicamente, în combinație cu o serie de schimbări de stil de viață și de alimentație. O mișcare inteligentă poate fi de a-ți reduce colesterolul rău cu ajutorul unor ceaiuri, înainte ca acesta să crească dincolo de limitele considerate normale. Acest lucru va contribui la o sănătate mai bună a inimii și la un risc redus de boli coronariene.
Ceaiurile pentru colesterol sunt niște infuzii din plante și din diverse tipuri de ierburi din natură care dețin proprietăți despre care se crede sau s-a demonstrat că reduc, în mod natural, nivelul colesterolului rău din sânge.
Atenție! Înainte de a apela la aceste ceaiuri, cere sfatul medicului specialist în ceea ce privește remediile din plante care scad colesterolul.
Ceaiul verde
Ceaiul verde se folosește pentru multe afecțiuni, printre care și retenția de apă sau scăderea în greutate, reducerea colesterolului. Antioxidanții conținuți de acest ceai pot fi responsabili pentru scăderea riscului de boli de inimă întrucât reduc nivelul colesterolului rău.
Ceaiul de anghinare
Ceaiul preparat din anumite părți ale acestei plante are funcții similare cu medicamentele din clasa statinelor, în sensul că anghinarea are capacitatea de a împiedica activitatea enzimei responsabile de coagularea colesterolului în ficat. De asemenea, printre beneficiile acestui ceai amintim și de o creștere în producția de bilă, deoarece are proprietăți detoxifiante.
Potrivit studiilor, anghinarea are acțiune diuretică și antisclerotică, scade colesterolul și lipidele iar infuziile din frunze de anghinare sunt chiar mai eficiente decât pulberile incluse în capsule deoarece intră în contact cu papilele gustative. Se recomandă ca diuretic și în hipercolesterolemii.
Ceaiul de anghinare se prepară prin infuzarea unei lingurițe de frunze de anghinare într-o cană de apă fierbinte. Se recomandă câte 2 căni pe zi iar după 2 săptămâni, la recomandarea medicului, cantitatea de frunze de poate mări la 2 lingurițe / cană.
Ceaiul de păpădie
Păpădia are multe proprietăți benefice pentru sănătate și se recomandă și în cazul persoanelor care au o dietă dezechilibrată și bogată în grăsimi precum și caz de hipercolesterolemie. De asemenea, preparatele din păpădie sunt utile și în afecțiunile hepatobiliare.
Se prepară o infuzie din păpădia întreagă, frunze sau rădăcini: 2 lingurițe de plantă la 1 cană de apă fierbinte. Se beau 2 căni pe zi sau urmând recomandările medicului fitoterapeut.
Ceaiul de schinduf
Schinduful are capacitatea de a împiedica corpul să absoarbe foarte mult colesterol. Poate regla nivelul de colesterol din sânge și se recomandă în caz de colesterolemie.
Opărește 2 linguri de semințe de schinduf măcinate în 250 ml de apă clocotită și lasă-le la infuzat timp de 3 ore. Fierbe compoziția, nu foarte mult, și consumă preparatul călduț.
Ceaiul de scoruș de munte
Datorită conținutului de taninuri, fructele de scorus de munte au multe proprietăți benefice, printre care amintim de cele astringente care sunt indicate în colesterolemie.
De asemenea, se recomandă și pentru diminuarea oboselii și întârzierea procesului de îmbătrânire. Dacă medicul fitoterapeut îți recomandă, poți încerca ceaiul din fructe uscate.
Lasă la infuzat 1 lingură de fructe într-o cană cu apă clocotită și bea 2 sau 3 căni pe zi, urmând recomandarea medicului.