Știai că unele alimente au totul? Și proteine, și vitamine și minerale! Să vedem care sunt 3 dintre cele mai bogate alimente în nutrienți și ce beneficii au pentru sănătate.
1. Somonul
Este probabil unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți: o porție de 100 grame de somon îți oferă 25g de proteine, 250mg de fosfor, 400mg de potasiu și 30mg de magneziu, cantități rezonabile de calciu, vitamina C, seleniu și folați și mici cantități de vitamina D, riboflavină, tiamină, vitamina B6, vitamina A, cupru și zinc.
Deoarece corpul nostru nu poate produce acizi grași omega-3, este datoria noastră să-i oferim doza zilnică necesară. O porție de 200g de somon de crescătorie include 2g de acizi grași omega-3, ceea ce este de patru ori mai mare decât aportul zilnic recomandat.
Grăsimile omega-3 ajută la reducerea nivelului de trigliceride și la reducerea semnificativă a tensiunii arteriale.
2. Afinele
Afinele abundă în vitamine, minerale și antioxidanți. O porție de 100 grame de afine conține mai mult de 10 mg de calciu și 85 mg de potasiu, cantități mici de fier, biotină, zinc, cupru și mangan și au un conținut ridicat de flavonoide.
Consumul de afine este benefic pentru sănătatea cardiovasculară, în gestionarea diabetului și are efecte neuroprotectoare. De asemenea, susține sănătatea ochilor și îmbunătățește vederea.
3. Ouăle
Ouăle sunt cea mai bună opțiune pentru un mic dejun nutritiv și sățios. Albușul este principala sursă de proteină, iar gălbenușul conține vitamine (A, D, E, K, B1, B2, B6, B9 și B12), minerale (fosfor, calciu, potasiu, seleniu, cupru, fier, magneziu, mangan și zinc) și grăsimi. Două ouă pe zi îți asigură 30% din necesarul tău de nutrienți.
Stresul oxidativ din tractul gastrointestinal poate duce la o varietate de tulburări intestinale, iar studiile au arătat că ouăle de găină conțin numeroși compuși antioxidanți care pot elimina radicalii liberi și care au proprietăți anti-cancer.