Dacă suferi de diabet, cu siguranță te-ai întrebat ce băuturi poți consuma și care sunt băuturile mai puțin recomandate, eventual interzise complet în afecțiunea ta. Având diabet zaharat, trebuie să acorzi mare atenție la tot ce mănânci și bei, iar cunoașterea numărului de carbohidrați pe care îi consumi și modul în care aceștia îți afectează glicemia este crucială.
Să vedem atunci care sunt băuturile recomandate
1. Apa
Apa este cea mai bună opțiune pentru hidratare pentru că nu crește glicemia. Glicemia mare duce la deshidratare, drept urmare un consum suficient de apă te poate ajuta să elimini glucoza în exces prin urină.
Dacă nu poți consuma apă simplă, adaugă și o felie de lămâie, portocală, lime sau mentă, busuioc.
2. Ceai
Ceaiul verde are un efect pozitiv asupra stării generale de sănătate și ajută la reducerea tensiunii arteriale, la scăderea colesterolului rău.
Atunci când alegi fie ceaiul verde sau negru, fie ceaiul din plante, evită să adaugi zahăr. Pentru un plus de gust, poți opta pentru câteva feliuțe de lămâie.
3. Cafea
Un consum regulat de cafea scade riscul de diabet zaharat tip 2. Atât cea clasică cât și cea fără cofeină sunt benefice în diabet. La fel ca în cazul ceaiului, este important să nu adaugi zahăr sau lapte deoarece va duce la creșterea glicemiei și, de asemenea, la creșterea în greutate. Optează pentru îndulcitor dacă nu-ți place cafeaua amară.
4. Suc din legume
Ținând cont de faptul că sucul de fructe nu este recomandat în diabet (este considerat ca 100% zahăr), poți opta pentru sucurile din legume precum cel de roșii, de exemplu.
Îți poți pregăti propriul suc din legumele care îți plac cel mai mult pentru a savura un suc sănătos, plin de minerale și vitamine.
5. Lactate
Ar trebui să introduci și lactatele în dieta ta, deoarece conțin minerale și vitamine importante, dar trebuie să iei în calcul și glucidele conținute dacă îți numeri carbohidrații. Alege mereu variantele simple și neîndulcite de lapte.
Băuturi nerecomandate în diabet zaharat
1. Băuturi acidulate cu zahăr
Băuturile acidulate cu zahăr au fost legate de creșterea în greutate și căderea dinților, așa că este mai bine să le eviți.
2. Băuturi energizante
În afară de cofeină, băuturile energizante conțin și un număr mare de carbohidrați. Aceste băuturi cresc glicemia și pot duce chiar la insulino-rezistență, crescând astfel riscul de diabet zaharat tip 2.
Mai mult, excesul de cofeină poate cauza nervozitate, poate crește tensiunea arterială și poate duce la insomnie. Toate aceste lucruri pot afecta starea generală de sănătate.
3. Băuturi din fructe
Toate sucurile din fructe, chiar dacă sunt 100% naturali, pot adăuga o cantitate mare de carbohidrați în dietă și sunt o sursă naturală de zahăr. Pot duce atât la creșterea glicemiei cât și la creșterea în greutate.
Băuturi care se pot consuma cu moderație
1. Băuturi carbogazoase fără zahăr
Îndulcitorii au un impact negativ asupra florei intestinale, pot crește rezistența la insulină și pot duce la afectarea negativă a diabetului zaharat. Pentru majoritatea persoanelor care au diabet zaharat, băuturile fără zahăr sunt sigure, cu condiția să fie consumate cu moderație.
2. Băuturi alcoolice
Dacă suferi de neuropatie diabetică și ai tensiunea mare, consumul de alcool poate agrava ambele afecțiuni. Alcoolul pur poate duce la scăderea glicemiei la câteva ore după consum, o scădere importantă mai ales pentru persoanele care urmează un tratament cu insulină sau cu medicamente care pot da hipoglicemie.
Mai mult, consumul exagerat de alcool a fost legat de creșterea riscului de prediabet și diabet zaharat tip 2. Consumul moderat de alcool, pe de altă parte, a fost asociat cu reducerea riscului de diabet zaharat tip 2.
Concluzie?
Atunci când vine vorba de alegerea unei băuturi, alege mereu cea mai simplă variantă, alege de fiecare dată când e posibil apa. Alte alegeri bune: cafeaua și ceaiul neîndulcit. Pentru un plus de gust, poți adăuga lămâie sau ierburi.