Psoriazisul este o dermatită inflamatorie cronică, o boală autoimună care cauzează supraproducția de celule ale pielii. Ceea ce este important de reținut este faptul că psoriazisul nu este contagios.
Celulele normale ale pielii cresc complet și se desprind într-o lună. În psoriazis, celulele cresc foarte repede (deoarece sistemul imunitar este hiperactiv), în 3-4 zile, și în loc să se desprindă și să cadă, se acumulează la suprafața pielii. Se adună sub formă de plăci și papule. În afară de aspect, problema este că provoacă mâncărimi, usturimi și arsuri.
Acumulează poate fi oriunde, însă mai frecvent apare pe coate, genunchi, scalp (frunte, linia părului, partea din spate a gâtului, pielea din interiorul și din jurul urechilor), unghii și în partea inferioară a spatelui. Alte zone în care se mai poate manifesta: buze, pleoape, pliurile pielii. Pot fi afectate atât zone mici cât și zone mai mari, iar plăcile solzoase se pot forma în mai multe locuri de pe corp în același timp.
Cu toate că nu se vindecă, psoriazisul se poate trata
Tratamentele prin care boala se poate ține sub control variază în funcție de tipul și de localizarea psoriazisului. Există mai multe tipuri de psoriazis și există posibilitatea ca persoana afectată să aibă, la un moment dat, mai mult de un tip:
Psoriazisul în plăci
Este cel mai comun tip de psoriazis, iar plăcile pot apărea oriunde pe corp, sub forma unor pete ieșite din relief, cu scuame. Plăcile sunt dureroase și cauzează mâncărimi. La unii pacienți pielea poate fi roșie cu solzi alb-sidefii, la alții plăcile pot avea un aspect mai violet (depinde de pielea fiecăruia). De regulă (dar nu exclusiv), aceste plăci apar pe genunchi, scalp, coate, în partea inferioară a spatelui, în sau în jurul buricului. Mai mult, unghiile se pot îngroșa și se pot separa de patul unghiei.
Psoriazisul vulgar
Psoriazisul vulgar înglobează psoriazisul în plăci, cel gutat și cel inversat. Se manifestă prin leziuni roșii cu scuame, mai ales pe genunchi, scalp, coate, fața anterioară a gambelor, însă poate afecta tot corpul (în afară de piele, poate afecta și unghiile).
Datorită inflamației sistemice, acest tip de psoriazis se află într-o strânsă legătură cu bolile cardiovasculare și crește riscul de accident vascular cerebral și de infarct. Mai mult, afectează sever și articulațiile: le distruge ireversibil dacă nu se intervine terapeutic la timp și corect.
Psoriazisul inversat, în pliuri
Se manifestă printr-o erupție fină, roșiatică în spatele genunchiului, sub sâni, la axilă, în zona genitală.
Psoriazisul eritrodermic
Acest tip de psoriazis provoacă o roșeață intensă și desprinderea straturilor de piele în foi mari, modificări ale unghiilor, dureri severe, mâncărimi, modificări ale ritmului cardiac și ale temperaturii, deshidratare.
Adesea afectează aproape tot corpul și poate pune viața în pericol, astfel că este foarte important ca, în timpul unei crize eritrodermice, să ne adresăm de urgență medicului,
Psoriazisul gutat
Se manifestă prin pete rotunde, roșii și mici, care apar de regulă pe picioare, brațe și trunchi.
Psoriazisul pustulos
Acest tip de psoriazis se caracterizează prin pustule extinse, cu un conținut albicios format din limfă, celule albe sanguine și alte celule inflamatorii. Fie apar pe tot corpul, fie apar doar pe tălpi, palme și alte zone mici.
Psoriazis – Evenimente declanșatoare
- unele boli (mai ales infecțiile cu streptococ)
- unele medicamente (betablocante și interferon, de exemplu)
- rănirea pielii (arsuri solare, mușcături de insecte, zgârieturi)
- stresul