Atunci când vorbim de hipertensiunea arterială, ne referim la presiunea ridicată a sângelui. Este un simptom cu care se confruntă foarte multe persoane, mai ales vârstnicii (dar nu exclusiv!)
Hipertensiunea arterială nu este întotdeauna ușor de depistat, deoarece rar prezintă semne îngrijorătoare. Majoritatea cazurilor nu au o cauză chiar bine definită, însă există o mulțime de factori de risc care fac posibilă îmbolnăvirea:
- ereditatea
- sedentarismul
- obezitatea
- nivel crescut de colesterol
- fumatul
- consumul de alcool
- excesul de zahăr, sare, prăjeli
- deficit de potasiu în organism
- nivel crescut de stres
Acești factori de risc sunt valabili în cazul hipertensiunii primare. Există și hipertensiunea secundară unor afecțiuni precum:
- boli endocrine
- boli renale
- tumori
- ca efect advers la anumite medicamente
Dieta în hipertensiune arterială
Din punct de vedere nutrițional, reducerea aportului de sodiu prin reducerea consumului de alimente procesate, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Concomitent cu reducerea aportului de sodiu, ar trebui să creștem aportul de potasiu prin consumul alimentelor care au un conținut bogat în acest mineral.
Care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm:
- margarină, unt
- produse lactate din lapte integral
- supe la plic
- carne grasă
- sosuri din magazin (sos de maioneză, de usturoi, chilli, salsa, teriyaki)
- mezeluri
- gustări sărate
- fast-food
- prăjeli
Care sunt alimentele bune în hipertensiune? Cele cu un conținut bogat de calciu, potasiu și magneziu:
- fasole și toate celelalte leguminoase (tot ce crește în păstăi)
- sfeclă
- cartofi
- dovlecei, dovleac
- portocale
- banane
- caise
- nuci, semințe
- carne slabă (de pui sau curcan)
- pește
- lapte degresat, iaurt și chefir
- pepeni
- verzituri (ștevie, spanac, salată verde, varză)
Trebuie să ne bazăm pe preparate făcute în casă (și nu cumpărate), pentru că este cea mai bună modalitate de a reduce consumul de sare, de a mânca mai sănătos și mai corect. În acest fel noi controlăm atât ingredientele cât și adaosul de sare. Pentru a suplini lipsa de sare, putem folosi ierburi plăcut mirositoare, condimente, lămâie sau oțet.
Așa cum ți-am promis, iată un meniu complet pe 7 zile (mic dejun, gustare, prânz și cină):
Ziua 1
Mic dejun: un bol de fulgi de ovăz cu iaurt, nuci mărunțite și zmeură
Gustare: o pară
Prânz: salată de fasole albă și diverse alte legume
Gustare: o portocală
Cină: somon la abur cu garnitură de cartofi cu usturoi
Ziua 2
Mic dejun: pâine integrală prăjită cu hummus și ardei gras crud sau copt
Gustare: câțiva mieji de nucă
Prânz: piept de pui la grătar cu salată de varză
Gustare: chefir
Cină: ciuperci pe plită, umplute cu cremă de brânză degresată și mărar
Ziua 3
Mic dejun: bruschetti cu usturoi și roșii
Gustare: 1 banană
Prânz: supă de linte
Gustare: 10-12 migdale
Cină: mămăligă cu brânză de vaci și ou fiert
Ziua 4
Mic dejun: iaurt cu hrișcă
Gustare: 1 fruct la alegere
Prânz: carne de curcan cu legume, la abur
Gustare: avocado stropit cu lămâie
Cină: sufleu de legume
Ziua 5
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte degresat și scorțișoară
Gustare: smoothie din 1 portocală și 1 banană
Prânz: mâncare de dovlecei cu carne de pui
Gustare: floricele de porumb (fără sare, evident!)
Cină: salată de paste integrale cu ton
Ziua 6
Mic dejun: chefir cu cereale integrale și semințe de dovleac
Gustare: dovleac copt
Prânz: mâncare de mazăre
Gustare: 2 pătrățele de ciocolată neagră
Cină: pește la cuptor cu garnitură de orez
Ziua 7
Mic dejun: orez cu lapte degresat și afine proaspete
Gustare: 1 felie de pâine prăjită cu brânză de vaci și castravete proaspăt
Prânz: spanac cu ou
Gustare: 1 mână de caju / alune de pădure
Cină: cartofi la cuptor cu usturoi și mărar