Rețetă pas cu pas, în imagini – Combinație delicioasă de blat însiropat, cremă fină de ciocolată și vișine acrișoare – Tort de casă rapid, cu cremă de ciocolată și vișine
Ingrediente necesare pentru pandișpan:
- 2 ouă medii, la temperatura camerei
- 60 g făină
- 60 g zahăr
- Jumătate linguriță zahăr vanilat
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 50 ml apă
- 40 g zahăr
- 1 linguriță coniac
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 300 g unt 82%
- 180 g zahăr
- 100 ml smântână pentru frișcă 33-35%
- 35 g pudră de cacao
- 1 lingură coniac
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 110-150 g vișine conservate în suc propriu
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 50 g ciocolată neagră
- 35 g unt
Ingrediente necesare pentru decor:
- Ciocolată neagră
Din ingredientele de mai sus vom obține un tort de 1 kg, înalt de 5.5 cm, cu diametrul de 20 cm.
Mod de preparare:
Pentru blat, mixăm ouăle împreună cu un praf de sare, la viteză mică, până la omogenizare. Adăugăm și zahărul tos și cel vanilat și mixăm la viteză mare până obținem o compoziție voluminoasă, pufoasă, albicioasă și stabilă. Noi am mixat timp de 12 minute.
În 2 tranșe adăugăm și făina, încorporând-o cu spatula, prin mișcări rapide și circulare, de jos în sus. Nu amestecați aluatul mult, doar până făina se încorporează complet.
Transferăm aluatul astfel obținut într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Uniformizăm, rotim tava de câteva ori și o dăm la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade, pe raftul mijlociu, pentru 20 de minute sau până trece testul cu scobitoarea.
După coacere, separăm blatul de pereții tăvii, folosind un cuțit subțire. Scoatem blatul din tavă, răsturnându-l pe un grătar. Îndepărtăm hârtia de copt și lăsăm blatul să se răcească timp de 2-3 ore. Ulterior, îl învelim în folie alimentară și îl lăsăm așa, timp de 24 de ore.
Pentru sirop, amestecăm zahărul și apa într-o cratiță mixă. Fierbem amestecul timp de 2-3 minte pe foc moderat, până zahărul se dizolvă complet. Lăsăm siropul să se răcească după care încorporăm în el coniacul.
Pentru cremă, turnăm smântâna într-o cratiță. Adăugăm zahărul și amestecăm până la omogenizare. Avem grijă să nu răspândim zahărul pe pereții cratiței. Punem cratița pe foc mic și aducem compoziția până la punctul de fierbere, amestecând continuu. După ce zahărul se dizolvă complet, luăm compoziția de pe foc.
Transferăm într-o farfurie adâncă și încorporăm coniacul. Acoperim farfuria cu folie alimentară (să nu se atingă se smântână!) și facem câteva găuri în folie, folosind o scobitoare ( ca să evităm formarea condensului). Lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Mixăm untul moale până devine albicios și pufos, mărind treptat viteza mixerului. Adăugăm pudra de cacao cernută și omogenizăm, mărind treptat viteza. După omogenizare, amestecăm compoziția cu spatula ca să încorporăm și pudra de cacao lăsată la fund. Mixăm din nou. Mixând continuu, încorporăm treptat și smântâna îndulcită: câte o lingură, amestecând până la omogenizare după fiecare.
Notă: smântâna îndulcită și untul trebuie să fie la aceeași temperatura, altfel crema se va tăia.
Punem blatul pe un platou și îl îmbibăm cu sirop. Lăsăm deoparte timp de 5 minute. Răspândim vișinele (bine separate de sirop și uscate) pe blatul însiropat, lăsând mici spații între ele și marginea liberă. Punem deoparte 2 linguri de cremă. Transferăm o treime din crema rămasă într-un poș și umplem spațiile dintre vișine cu ea.
Notă: crema pusă deoparte se dă la frigider iar înainte de folosire se lasă să se încălzească până aproape de temperatura camerei.
Delimităm tortul cu un inel reglabil cu pereții tapetați cu folie acetat. Adăugăm cremă pe marginile lui, uniformizăm cu spatula, presând bine vișinele. Adăugăm și crema rămasă și uniformizăm frumos. Dăm tortul la frigider ca crema să se stabilizeze.
Pentru glazură, punem bucățelele de ciocolată și untul într-un bol și încălzim la cuptorul cu microunde, în 2 reprize a câte 10-15 minute, amestecând după fiecare. Turnăm glazura pe tort și uniformizăm. Dăm tortul înapoi la frigider până glazura se întărește.
Ulterior, îndepărtăm inelul și folia și decorăm în continuare după gust. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!