Tort cu spumă de cafea și spumă de ciocolată albă – Se prepară rapid și ușor, din 400 ml cafea, 60g făină, 800 ml frișcă lichidă și…
Ingrediente necesare pentru blat (tavă de 22 cm):
- 75 g ciocolată
- 80 g unt
- 165 g zahăr
- 2 ouă
- 60 g făină
- 20 g pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru spuma de cafea:
- 80 ml cafea
- 100 g ciocolată cu lapte
- 75 g ciocolată albă
- 3 gălbenușuri (opțional)
- 70 g zahăr
- 400 ml frișcă lichidă
- 10 g gelatină
Ingrediente necesare pentru jeleul de cafea (1):
- 160 ml cafea
- 130 g lapte condensat
- 8 g gelatină
Ingrediente necesare pentru spuma de ciocolată albă:
- 175 g ciocolată albă
- 3 gălbenușuri
- 70 g zahăr
- 400 ml frișcă lichidă
- 10 g gelatină
Ingrediente necesare pentru jeleul de cafea (2):
- 160 ml cafea
- 10 g lapte condensat
- 8 g gelatină
Mod de preparare:
Pentru blat, topim untul și ciocolata pe baie de aburi, amestecând până la omogenizare. Într-un bol, mixăm ouăle împreună cu zahărul, până obținem o compoziție deschisă la culoare. Adăugăm făina și pudra de cacao și omogenizăm. La final încorporăm și ciocolata topită.
Transferăm compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul timp de 20 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Scoatem blatul din tavă, îl lăsăm să se răcească, îndepărtăm hârtia de copt și îl punem înapoi în tavă.
Pentru spuma de cafea, punem bucățelele de ciocolată (ciocolata cu lapte și ciocolata albă) într-un bol. Turnăm și cafeaua fierbinte și amestecăm până la omogenizare. Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm. Separat, începem să mixăm frișca lichidă (350 ml), adăugând treptat zahărul și mixăm continuu până obținem o spumă lucioasă și tare. Încorporăm frișca în compoziția cu ciocolată, folosind o spatulă.
Separat, topim gelatina în 50 ml frișcă lichidă fierbinte. Adăugăm câteva linguri de cremă, omogenizăm și turnăm înapoi în cremă. Amestecăm bine și turnăm spuma astfel obținută peste blatul din tavă. Dăm tava la frigider pentru minim 2 ore.
Pentru jeleul de cafea (1), amestecăm 80 ml cafea cu laptele condensat. Separat, amestecăm 80 ml cafea fierbinte cu gelatina. După ce gelatina se topește complet, o încorporăm în amestecul de cafea și lapte condensat. Omogenizăm și turnăm jeleul peste stratul de spumă de cafea. Dăm tava înapoi la frigide pentru 1,5-2 ore.
Pentru spuma de ciocolată albă, turnăm frișca fierbinte peste bucățelele de ciocolată și amestecăm până la omogenizare. Încorporăm și gălbenușurile. Separat, începem să mixăm frișca lichidă (350 ml), adăugând treptat zahărul și mixăm continuu până obținem o spumă lucioasă și tare. Încorporăm frișca în compoziția cu ciocolată, folosind o spatulă.
Separat, topim gelatina în 50 ml frișcă lichidă fierbinte. Adăugăm câteva linguri de cremă, omogenizăm și turnăm înapoi în cremă. Amestecăm bine și turnăm spuma astfel obținută peste jeleul din tavă și dăm tortul înapoi la frigider pentru 2 ore.
Pentru jeleul de cafea (2), amestecăm 80 ml de cafea cu laptele condensat. Separat, amestecăm cafeaua rămasă (fierbinte) cu gelatina. După ce gelatina se topește complet, o încorporăm în amestecul de cafea și lapte condensat. Omogenizăm și turnăm jeleul peste stratul de spumă de ciocolată. Dăm tava înapoi la frigide peste noapte.
A doua zi, trecem cu un cuțit de-a lungul marginilor tăvii și îndepărtăm inelul.
Savurați cu poftă! Poftă bună!