Creierul consumă multă energie: aproape 20% din numărul de calorii pe care le oferi organismului tău prin alimentele consumate. Astfel, alimentele consumate pot avea un impact important asupra structurii și sănătății acestui organ.
Înainte de toate, creierul are nevoie de acizi grași Omega-3 care să ajute la repararea și la construirea celulelor cerebrale. La fel de multă nevoie are și de antioxidanți care să reducă inflamația și stresul celular. O dietă cu alimentele potrivite poate susține funcția cerebrală pe termen scurt, dar și pe termen lung. Potrivit studiilor, alimentele benefice pentru creier au un impact pozitiv și protejează și inima și vasele de sânge.
O dietă ideală este compusă din cereale integrale, legume și leguminoase, fructe, proteine din pește și surse vegetale, grăsimi nesaturate.
Fructe de pădure
Fructele de pădure au un conținut mai mult decât generos de antioxidanți și ajută la îmbunătățirea comunicării neuronale, la formarea de noi conexiuni între celulele creierului, la stimularea memoriei și învățării, la întârzierea declinului cognitiv și la întârzierea bolilor degenerative legate de vârstă.
Ciocolată neagră
Întrucât creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, are nevoie de antioxidanții din cacao pentru a scăpa de acest stres. Unde găsim cacao din plin? În ciocolata neagră!
Fructe cu coajă lemnoasă, semințe
Migdalele, nucile, alunele de pădure și semințele de floarea soarelui reprezintă surse vegetale de grăsimi.
Găsim în ele și vitamina E, proteine sănătoase și antioxidanți care au rolul de a proteja celulele de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.
Să nu uităm nici de semințele de dovleac: acestea conțin zinc din belșug, esențial pentru abilitățile de gândire și memorie. Conțin și magneziu, benefic pentru a elimina stresul.
Roșii
Da, roșiile sunt foarte bune și așa, în stare naturală sub formă de salată. Pentru o mai bună absorbție și pentru o mai bună utilizare de către organism a substanțelor benefice ce se ascund în ele, se recomandă să consumăm roșiile gătite.
Pește gras
Peștele gras este cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3. Pot stimula funcția cerebrală și ajută la construirea membranelor fiecărei celule din organism, inclusiv a celulelor cerebrale și a neuronilor. Se recomandă sardinele, tonul, macroul, somonul și heringul.
Legume verzi cu frunze
Este vorba de spanac, broccoli și varză, toate bogate în nutrienți importanți pentru creier: acidul folic, betacarotenul, vitamina K și luteina. Legumele verzi cu frunze încetinesc declinul cognitiv.
Avocado și ouă
Avocado este o sursă sănătoasă de grăsimi nesaturate și are capacitatea de a reduce declinul cognitiv.
În ceea ce privește ouăle, acestea pot preveni atrofia cerebrală prin conținutul de vitamina B6, B9 și B12.
Cafea
Cafeaua crește activitatea cerebrală și capacitatea acestui organ de a procesa mai multe informații.
Conține antioxidanți, te ține concentrat.
Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o sursă bună de vitamina E și ajută și la concentrare. Se recomandă orzul, pâinea din cereale integrale, pastele făinoase integrale, grâul bulgur, orezul brun, fulgii de ovăz.