Metoda prezentată mai jos se poate folosi și pentru creșterea răsadurilor de castraveți, și pentru creșterea răsadurilor de dovlecel, dovleac, pepene galben și pepene roșu.
Este o metodă compactă, cu rezultate sigure, în care semințele vor germina repede și toate răsadurile se vor înrădăcina.
Întrucât răsadurile vor crește la cald, veți obține o recoltă timpurie.
Pentru această procedură, vom lucra cu semințe prelucrate, pungi de plastic, hârtie igienică, pahar de plastic și biostimulator natural de creștere.
Cum procedăm?
Primul pas este să îndoim marginea lungă a pungii de plastic, pentru a obține lățimea hârtiei igienice.
Acoperim apoi punga cu hârtia și o umezim cu biostimulatorul.
Cu vârful ascuțit în jos, începem să repartizăm semințele prelucrate, la o distanță de 2 cm de la marginea de sus, respectiv 6 cm între ele.
Următorul pas este să rulăm hârtia igienică. Nu o vom rula foarte strâns, pentru a da răsadurilor spațiul necesar pentru creștere.
Așezăm ruloul astfel obținut într-un pahar de plastic și turnăm în ea și un pic de apă sau un pic de biostimulator.
Ultimul pas este să acoperim paharul cu o pungă și să o așezăm la loc cald, la o temperatură între 27-28 de grade Celsius, sau cel puțin la 25 de grade Celsius.
În a treia sau a patra zi, vor apărea răsadurile.
Iată rezultatul după 8 zile:
Le putem transplanta acum în câmp deschis sau în ghivece, iar dacă dorim să le lăsăm în vase pentru mai multe de 3 săptămâni, atunci vom alege vase mai mari.
Le putem sădi cu sau fără hârtia igienică, adâncindu-le în pământ aproape până la cotiledoane.
Întrucât hârtia nu conține substanțe nutritive, nu vom aștepta să apară primele frunze adevărate înainte de transplantare, fiindcă planta nu va mai fi la fel de puternică.
Spor la grădinărit!