Hipertensiunea pulmonară apare atunci când tensiunea de la nivelul arterelor pulmunoare crește peste nivelul normal. Aceste artere au rolul de a transporta sângele de la inimă la plămâni, în scopul creșterii concentrației de oxigen.
Printre simptomele care se manifestă în cadrul hipertensiunii pulmonare amintim de: respirația greoaie și scurtă (dispnee) în timpul activităților de rutină, oboseală, bătăi accentuate ale inimii și dureri toracice.
Atunci când această boală se agravează, manifestările sale pot limita orice activitate fizică.
Ventricului drept, cavitatea dreaptă și inferioară a inimii, pompează sânge către arterele pulmonare după care sângele circulă spre plămâni, unde este îmbogățit cu oxigen și va fi pompat în restul corpului. Există trei situații care pot afecta arterele pulmonare și care pot cauza hipertensiunea arterială:
1.Îngustarea pereților arteriali
2.Rigiditatea pereților arteriali, ereditară sau dobândită în urmare a unei multiplicări excesive de celule
3.Formarea de cheaguri de sânge în artere
Toate aceste modificări pun în dificultate funcția inimii prin care împinge sângele prin artere și spre plămâni și astfel presiunea din artera pulmonară crește și inima este suprasolicitată iar ventriculul drept se deformează și se slăbește. Astfel, inima nu mai poate pompa suficient sânge către plămâni, lucru care duce la insuficiență cardiacă care este cea mai des întâlnită cauză de deces la persoanele diagnosticate cu hipertensiune pulmonară.
Tipurile hipertensiunii pulmonare
Tipurile acestei boli sunt grupate în funcție de cauze. În toate cazurile, tensiunea medie de la nivelul arterei pulmonare depășește 25mmHg în repaus sau 30mmHg în timpul activității fizice.
De regulă, tensiunea arterială normală este de aproximativ 15mmHg în repaus. Anumite condiții sau boli, precum bolile cardiace și pulmonare sau cheagurile de sânge, ar putea fi motivele din spatele hipertensiunii pulmonare. La unele persoane, acestea pot fi moștenite iar la altele pot fi consecințele altor boli însă în multe situații cauzele sunt necunoscute.
Care sunt simptomele?
- oboseală
- scurtarea respirației în timpul activităților de rutină
- dureri toracice
- bătăi accelerate ale inimii, puls accelerat
Pe măsură ce se agravează, hipertensiunea pulmonară face mai dificilă realizarea activităților fizice și se manifestă prin:
- umflarea picioarelor și a gleznelor (edeme)
- senzație de amorțeală, mai ales în timpul activităților fizice
- leșin
- cianoză (culoarea albastră a buzelor și chiar a pielii)
Care sunt cauzele hipertensiunii pulmonare?
Există cazuri în care cauzele nu se pot identifica, ceea ce ne numește hipertensiune pulmonară idiopatică. De asemenea, un rol important pot juca factorii genetici iar în restul cazurilor, există o afecțiune de bază precum:
- consumul de droguri
- infecția cu HIV
- boli hepatice (ciroză)
- boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă)
- defecte congenitale
- apnee de somn
- boli pulmonare cronice (bronșită cronică, fibroză pulmonară, emfizem)
Care sunt complicațiile care pot apărea?
1.Insuficiența cardiacă a ventriculului drept
Ventricolul drept se lărgește și pompează sângele mult mai greu decât în mod normal prin arterele pulmonare îngustate sau blocate.
Într-o primă fază, inima va încerca să compenseze acest lucru prin îngroșarea pereților săi precum și prin extinderea camerei ventricolului drept, pentru a mări debitul de sânge pe care-l poate reține. Aceste modificări vor funcționa doar temporar.
2.Cheaguri de sânge
În cazul unei leziuni, coagularea are rolul de a opri sângerarea. Se întâmplă uneori să se formeze cheaguri de sânge în locuri unde acestea nu sunt necesare iar un număr mai mic sau mai mare de cheaguri se pot desprinde și pot ajunge la plămâni, lucru care declanșează o formă de hipertensiune arterială reversibilă în timp, cu tratament.
Hipertensiunea arterială crește riscul de dezvoltare de cheaguri în arterele mici ale plămânilor, ceea ce este periculos mai ales dacă vasele de sânge sunt deja subțiate sau blocate.
3.Aritmie
O altă complicație a hipertensiunii arteriale este aritmia care se caracterizează prin bătăi neregulate ale inimii. Pot duce la palpitații, amețeală sau chiar leșin. Aritmia poate fi o complicație fatală.
Tratamente pentru toate tipurile de hipertensiune arterială pulmonară
Diuretice
Ajută la eliminarea lichidului acumulat în corp care determină apariția edemelor, umflarea picioarelor și gleznelor.
Anticoagulante
Sunt medicamente care au scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge sau mărirea acestora.
Digoxina
Are rolul de a menține funcționarea inimii în parametri optimi și de a controla ritmul cardiac atunci când apar bătăi anormale ale inimii, flutter atrial sau fibrilație atrială.
Terapia cu oxigen
Are rolul de a mări nivelul de oxigen din sânge.
Activitate fizică
Exercițiile fizice regulate contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate, la menținerea capacității de a fi activ.
În momentul de față, cercetări noi privind noi tratamente pentru hipertensiunea arterială sunt în curs de desfășurare și oferă speranțe noi pentru viitor.