Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Sos de roșii pentru iarnă, la borcan – Sos gustos de roșii, cu usturoi și verdeață
Ingrediente necesare:
- 5 kg roșii
- 1 kg verdeață: mărar, pătrunjel, țelină verde, coriandru
- 200 ml ulei
- 60 g sare neiodată
- 160 g zahăr
- 5 linguri oțet 9%
- 2 linguri coriandru măcinat
- 150 g usturoi
- Piper negru măcinat și boia de ardei iute, după gust
Din ingredientele de mai sus umplem 9 borcane de 500 ml
Mod de preparare:
Îndepărtăm cotoarele roșiilor, le tăiem în bucăți și le trecem prin mașina de tocat carne, prin sita măruntă. Curățăm usturoiul și îl trecem prin mașina de tocat carne. Spălăm verdeața, asigurându-ne că nu sunt frunze alterate prin ea. Tocăm verdeața cu cuțitul, fără să mărunțim excesiv.
Transferăm roșiile pasate într-un tuci sau într-o cratiță cu fundul gros. Punem pe foc și din momentul în care dă în clocot, fierbem timp de 15 minute, pe foc mediu și amestecând frecvent.
Adăugăm sarea, zahărul, usturoiul, verdeața și amestecăm bine. Adăugăm și coriandrul măcinat, piperul, boiaua, uleiul și amestecăm din nou. După ce sosul dă din nou în clocot, îl mai fierbem timp de 5 minute, pe foc mic și amestecând frecvent.
Ulterior, adăugăm oțetul, amestecăm și mai fierbem sosul timp de 2-3 minute. Îl transferăm în borcane curate și le închidem ermetic imediat. Întoarcem conservele cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet. Depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!