Sistemul urinar are patru componente care pot fi vizate de infecție: uretra, ureterele, vezica urinară și rinichii.
Fiecare componentă are o sarcină: rinichii filtrează și elimină deșeurile și excesul de apă din sânge (acestea devenind urină), ureterele sunt tuburile subțiri care transportă urina la vezică, vezica urinară este un săculeț care stochează urina înainte ca aceasta să fie eliminată din organism și uretra este tubul care transportă urina din vezică în exteriorul corpului.
Oricare dintre componentele tractului urinar poate deveni victima infecțiilor, dar cele mai multe se produc la nivelul tractului urinar inferior, implicând uretra și vezica urinară. Infecția de la nivelul uretrei se numește uretrită și cea de la nivelul vezicii se numește cistită. Atunci când infecția o ia în sus și ajunge la rinichi, vorbim despre pielonefrită.
Mai mult de 90% din cazurile de cistită sunt cauzate de înmulțirea bacteriilor de tipul E. coli iar jumătate dintre toate femeile pământului au avut cel puțin o astfel de infecție în viața lor. Restul infecțiilor sunt cauzate de Proteus, Chlamydia sau Klebsiella.
Infecțiile urinare sunt mai frecvente la femei, așa este, dar nici bărbații nu scapă, mai ales după vârsta de 50 de ani când prostata (situată în apropierea uretrei) se poate mări și poate bloca fluxul urinei din vezică. Întrucât vezica nu se va mai putea goli complet, se va crea un mediu optim de înmulțire pentru bacterii și se va declanșa infecția.
Bacterii avem cu toții: pe piele, la nivelul rectului sau vaginului. Bacteriile ajung cu ușurință în vezica urinară unde provoacă inflamație și infecție. Alte condiții prielnice bacteriilor sunt consumul insuficient de lichide, dacă ne ținem atunci când ne vine să urinăm și dacă nu ne ținem curată zona genitală.
Cu toate că există lucruri pe care le putem face pentru a evita aceste infecții, ceea ce nu ține de noi este predispoziția la infecții urinare care apare cu înaintarea în vârstă, adenomul de prostată sau constipația.
Schimbarea poziției anatomice a aparatului urinar sub presiunea sarcinii și modificările hormonale din menopauză, slăbirea sistemului imunitar (precum în cazul persoanelor cu diabet sau care fac chimioterapie) sunt, de asemenea, factori de risc care nu depinde de noi.
Care sunt posibilele simptomele unei infecții urinare?
- senzația de arsură sau durere în timpul urinării
- nevoia de a urina în timpul nopții (mai des decât de obicei și în cantități mici)
- urina tulbure, cu un miros urât sau cu sânge
- durere în abdomenul inferior
- durere de spate (zona lombară, chiar sub coaste)
În ceea ce privește persoanele în vârstă, cele fragile și cele care au montat un cateter urinar, simptomele pot include:
- schimbări de comportament (agitație, confuzie)
- incontinență urinară
- febră
- spasme frecvente la nivelul membrelor inferioare
- dureri de cap
- stare de oboseală
- greață
Tratamentul infecțiilor urinare
În majoritatea cazurilor, tratamentul infecțiilor urinare se realizează cu antibiotice și antiinflamatoare, prescrise doar în urma investigațiilor paraclinice, după ce se identifică germenii care au provocat infecția, în urma uroculturii, sumarului de urină și antibiogramei.
Antibioticele se iau exact așa cum au fost prescrise și se respectă cu strictețe și durata tratamentului. O infecție urinară netratată sau un tratament oprit poate duce la o infecție a rinichilor.
Cum putem preveni infecțiile urinare?
- consumul de suc de merișor (împiedică bacteriile să adere la tractul urinar)
- creșterea aportului de vitamina C (crește aciditatea urinei, ucigând astfel bacteriile)
- consumul generos de lichide, mai ales apă, fără să așteptăm să apară senzația de sete (pentru a urina regulat)
- ștergerea dinspre față spre spate cu hârtia igienică după mersul la toaletă
- zona genitală curată și uscată
- toaletarea zonei genitale după contact sexual
- urinarea cât mai curând posibil după contact sexual
- schimbarea tampoanelor sau scutecelor pentru incontinență așa încât zona să nu fie umedă
Alte sfaturi:
- nu se folosesc săpunuri parfumate pentru igiena intimă
- nu amâna urinarea atunci când senzația s-a instalat
- nu te grăbi când urinezi, lasă vezica să se golească complet
- evită alimentele și băuturile dulci (zahărul hrănește bacteriile, încurajând dezvoltarea lor)
- nu purta lenjerie intimă strâmtă, din materiale sintetice (alege bumbacul)