Încă din Antichitate se cunosc efectele benefice ale boabelor de cătină asupra sănătății. Fructele se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, sucurilor, uleiurilor și siropurilor. Cătina este de 10 ori mai bogată în vitamina c decât citricele și conține și vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina K, P și F iar vitamina E din cătină este extrem de importantă în procesele de regenerare ale organismului.
Cătina se recomandă copiilor care răcesc ușor
„Folosesc cătina de cele mai multe ori ca tratament adjuvant pentru creșterea imunității. O recomand părinților cu copii subnutriți sau care se răcesc ușor” – spune dr. Laura Zainescu, medic de medicină generală cu competențe în apifitoterapie și homeopatie.
De asemenea, specialistul explică în continuare că pentru creșterea imunității se recomandă un amestec din fructe de cătină zdrobite și miere: „Se administrează 1 linguriță pe zi copiilor peste 4 ani, timp de 3 luni. Sigur, dacă este vorba de un copil cașectic, i se poate da în fiecare zi pentru stimularea poftei de mâncare.” Medicul adaugă că, pentru un efect imunizant maxim, mugurii de cătină trebuie combinați cu echinaceea cu propolis, coacăz negru și măceșe.
Cătina se poate consuma și sub formă de suc care se obține din fructe fierte și amestecate ulterior cu alte sucuri pentru un gust mai plăcut. Pe de altă parte, fructele sunt folosite și în industria cosmetică: grație conținutului bogat de vitamina A și E, produsele cosmetice pe bază de cătină reîntineresc și regenerează țesuturile, tratează escarele și arsurile.
Sirop de cătină cu miere – Mod de preparare
Se spală și se curăță de codițe 500 g de fructe de cătină. Se amestecă cu 500 ml de miere și se mixează. Pasta obținută se strecoară prin tifon și se transferă în sticle unde se lasă la macerat pentru câteva zile. Se păstrează la frigider și se ia 1 linguriță dimineața, cu apă plată.
Cătină cu miere – Ce boli tratează și previne?
Ne explică dr. Cătălin Luca: „Cătina este foarte indicată în stimularea sistemului imunitar, în tratarea răcelilor, gripei, infecțiilor. Pentru tratarea hepatitei și a cirozei, sucul de cătină precum și decoctul de cătină sunt excelente. În caz de răceli, gripe, pneumonii, se consumă sirop de cătină pe stomacul gol sau se face o cură de cătină cu mere, grăbind astfel vindecarea. Hemoragiile interne, bolile splinei și ale ficatului se tratează tot cu suc sau ulei de cătină, precum și cu pulbere din scoarță de cătină. Sterilitatea, depresia, anxietatea, diareea sau dizenteria se tratează cu ajutorul sucului sau a pulberii de cătină. Spre exemplu, ca remediu de urgență în cazul dizenteriei și a diareii, precum și a colitelor, se ia 1 linguriță de pulbere de scoarță. Râia și plăgile, precum și arsurile pot fi tratate cu ulei de cătină.”