”Chiar dacă plantele au devenit adevărate medicamente pentru mulți dintre noi, să nu uităm de istoria lor: mai întâi a apărut ceaiul negru, după care a apărut arborele de ceai. Ceaiul verde precum și ceaiul negru conțin multe săruri minerale și vitamine, flavone și vitamina C. Cultul ceaiului a apărut abia în timpul dinastiei Han, când a început să fie aplicat ca cel mai eficient medicament. Călugării taoiști chinezi au afirmat că ceaiul face mintea mai ageră, generează înțelepciune și ridică spiritul.”, spune părintele Pahomie și adaugă: „E bine însă să aveți grijă ca plantele să fie culese din zone curate din punct de vedere ecologic, evitând locurile poluate, de la marginea șoselelor, din parcuri sau de lângă calea ferată.”
Dumnezeu a lăsat bolile, dar și ceaiuri tămăduitoare
Părintele Pahomie spunea despre boli că de simțit le-a simțit întotdeauna, doar că nu a vrut să le ia în seamă. A fost mereu conștient de faptul că Dumnezeu a lăsat bolile pe pământ ca pedeapsă pentru păcatele săvârșite de oameni, dar tot El, în marea Lui bunătate pentru oameni a lăsat și leacuri pentru fiecare boală în parte. Aceste leacuri au existat de când există plantele pe pământ și trebuie să le lăsăm moștenire celor ce vin după noi, astfel se pierd și e păcat mare.
Jarul încins calmează durerile reumatice
„Dintre toate afecțiunile coloanei vertebrale, hernia de disc este cea mai periculoasă, pentru că de cele mai multe ori se ajunge la intervenția chirurgicală. De obicei, poate să apară la orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori afectează zona lombară sau cervicală. Ruperea unui disc din coloană sau simpla tasare a lui duce la pierderea lichidului care menține flexibilitatea coloanei și apare acea durere sfâșietoare pe care trebuie să o calmăm cât mai repede. La mine, oasele sunt doar tasate.”
Razele calorice emanate de jarul încins sunt cele mai eficiente în acest caz. Trebuie să avem o sobă sau un șemineu în casă, sa facem focul și să așteptăm domolirea lui. Când jarul este format, pacientul cu spatele complet gol se așază cam la 30 cm de jarul încins și stă maxim 20 de minute la gura sobei.
Ulterior, îmbracă haine de bumbac sau de lână și repetă procedura dimineața și seara timp de 5 zile.
Colagenul din coada-calului ajută oasele
Monahul Filimon explică: „Siliciul conținut din belșug de planta de coada-calului este un mineral esențial în producerea colagenului, care este direct răspunzător de sănătatea țesuturilor musculare și a mobilității articulare. Am citit undeva că siliciul solubil din organism determină menținerea tinereții organismului. S-a constatat că aportul mărit de siliciu, obținut prin administrarea sistematică de coada-calului alături de regimul vegetarian preponderent crudivor, ajută organismul să facă față mult mai ușor tuturor afecțiunilor.
Maceratul obținut din această plantă face ca siliciul să fie asimilat în organism cel mai ușor.
Pentru aceasta, se iau 200 de plantă proaspătă de coada-calului, care după ce se mărunțește, este acoperit cu 200 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Se lasă totul la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară și se depozitează la întuneric. Tratamentul durează trei săptămâni, timp în care se administrează astfel: 50 ml macerat în 50 ml apă plată. Acesta poate fi reluat din trei în trei luni, fiind o sursă inepuizabilă de tinerețe.”
Plantele nu se infuzează mai mult de 6 minute
Orice plantă care nu este folosită așa cum trebuie își poate pierde proprietățile și, mai mult, poate deveni toxică. Pentru un ceai sănătos cu efecte benefice de vindecare, se toarnă mereu apă clocotită peste planta respectivă și nu se pune la fiert niciodată.
De asemenea, nicio plantă (fie frunze, flori sau rădăcină) nu se lasă mai mult de 5-6 minute la infuzat, cu excepția ceaiului din coji de gutui sau din coji de mere.
Cojile de mere au capacitatea de a inhiba celulele canceroase
„Cum să nu facă bine acest ceai, dacă este făcut din bucățele din fructul biblic, mărul. Important este să nu folosiți mere cumpărate din magazinele astea mari, ci mai degrabă din cele mici, viermănoase, acelea netratate sunt bune. Ceaiul de mere este bun pentru orice boală. Consumând atât fructele în întregime cât și cojile sub formă de poame sau ceai, trebuie să știm că merele apără organismul de riscuri ale bolilor cardiovasculare, astm bronșic și diabet zaharat, mai eficient decât medicamentele. (…) Merele au o puternică acțiune antioxidantă deoarece conțin mulți flavonoizi și prin aceasta preîntâmpină un număr mare de afecțiuni cronice și degenerative. În cojile de măr există cantități mari de cverticitină, o flavonoidă cu acțiune antioxidantă puternică care amplifică acțiunea vitaminei C și astfel protejează de cancer în general.
Coaja merelor poate fi consumată ca atare sau sub formă de fiertură. Se fierbe un litru de apă de izvor până când dă în clocot, apoi se adaugă coaja de la șase mere și se fierb împreună timp de 2 minute. Se ține ceaiul acoperit un sfert de oră după care se bea pe parcursul unei zile. După o cură de 60 de zile se continuă cu trei porții de mere pădurețe pe zi, câte unul înainte de fiecare masă principală, timp de 30 de zile. Se reia cura alternativă până la stoparea evoluției tumorilor canceroase.”