Sângerarea nazală este o manifestare destul de comună, atât în cazul copiilor cât și în cazul adulților. Cu toate că poate indica o boală gravă într-un număr relativ redus de situații, este bine să gestionăm cu prudență un astfel de episod.
Sângerările nazale pot avea mai multe cauze, însă cel mai frecvent apar la copiii între 3-10 ani, respectiv la vârstnici. În cele mai multe cazuri sunt inofensive și nu trădează o patologie anume.
Interiorul nasului (septul nazal), mai ales cel inferior, este o zonă puternic vascularizată. Vasele de sânge sunt foarte fragile și sunt situate aproape la suprafață, astfel că se pot rupe foarte ușor, determinând sângerările. Pe cât de ușor se rup, pe atât de ușor se și poate opri sângerarea.
Zona mai înaltă a nasului are, de asemenea, vase de sânge fragile și o membrană fragilă numită țesut nazal. La acel nivel, se pot produce rupturi ale vaselor și țesutului, dar sângerările acestea nazale posterioare sunt mai periculoase deoarece sunt mai greu de controlat (comparativ cu cele din zona inferioară). Problema este că, având în vedere localizarea, sângele o ia în jos pe gât.
Sângerări nazale – Posibile cauze
Scobitul în nas cauzează sângerare. La fel și suflatul nasului prea des și mult prea tare. O altă posibilă cauză este aerul uscat din încăpere, care usucă membranele nazale, creând niște cruste în interiorul nasului. Aceste cruste gâdilă și provoacă mâncărimi, iar noi, în încercarea de a le scoate, le rupem și apare sângerarea.
Uscăciunea membranelor nazale poate provoca și utilizarea antihistaminicelor și decongestionantelor în caz de alergii, probleme ale sinusurilor sau răceli. Desigur, există și sângerări nazale pe care nu le provocăm noi, care apar în urma unui traumatism sau în urma unei lovituri.
De asemenea, poate fi cauzată și de o creștere a tensiunii arteriale, de o infecție a tractului respirator superior sau de o tulburare a coagulării sângelui, o reacție alergică sau o reacție la o substanță chimică iritantă, ori de o boală hepatică.
Atenție!
Dacă sângerarea nazală durează mai mult de 20 de minute și bănuim că nu este din partea din față a nasului, trebuie să cerem asistență medicală de urgență.
Sângerări nazale – Ce facem?
Dacă sângerarea vine din septul nazal inferior, din partea de jos a nasului, atunci probabil că se întâmplă la numai una din nări. Nu ne așezăm pe spate cu mâna ridicată, pentru că nu ne ajută cu nimic. La fel cum nu ajută nici gheața, nici îndesarea șervețelelor în nas.
Fie stăm în picioare, fie pe scaun, cu capul ușor aplecat. Punem presiune pe partea moale a nasului, pe cele două nări, timp de 10 minute. Folosim degetul mare și cel arătător și respirăm pe gură.
După 10 minute verificăm dacă sângerarea s-a oprit și dacă nu, mai ținem presiunea încă 10 minute. De regulă, sângerările nazale comune și inofensive se opresc după această manevră.
Pentru a preveni o sângerare ulterioară, nu ne suflăm nasul și nu ne aplecăm timp de câteva ore. Timp de câteva zile nu ne forțăm și nu ridicăm greutăți.
Dacă sângerarea nu se oprește după a doua manevră, cerem ajutorul medicilor.