Desert de casă, aspectuos și delicios – Desert rapid, cu gust intens de ciocolată
Ingrediente necesare pentru blat:
- 4 ouă, cam 235g
- 120 g zahăr
- 80 g smântână fermentată
- 100 ml ulei
- 175 g făină
- 55 g pudră de cacao
- 12 g praf de copt
- Un sfert linguriță sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 400 g mascarpone sau cremă de brânză Philadelphia
- 100 g smântână fermentată
- 250 g lapte condensat
- 55 g pudră de cacao
Notă: densitatea cremei poate fi reglată, în funcție de smântâna utilizată. Dacă aceasta este mai lichidă, folosiți 100 de grame la 400 de grame de cremă de brânză. Dacă folosiți smântână grasă și densă, adăugați 200 de grame de smântână și 300 grame de cremă de brânză.
Ingrediente necesare pentru sirop:
- 100 ml apă
- 50 g zahăr
- 20 ml coniac sau brandy – opțional
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 100 g ciocolată neagră 50%
- 40 ml lapte
- 60 g unt
Din ingredientele de mai sus vom obține un tort de 15*18 cm, de 1700 g, înalt de 9cm.
Mod de preparare:
Pentru aluat, punem ouăle într-un bol adânc. Adăugăm zahărul, smântâna, uleiul și mixăm până la omogenizare. Adăugăm și făina cernută împreună cu pudra de cacao și praful de copt, sarea și mixăm la viteză mică până obținem un aluat omogen și destul de lichid.
Tapetăm tava de la aragaz cu hârtie de copt și transferăm aluatul în ea. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 12-15 minute sau până trece testul cu scobitoarea. Lăsăm blatul să se răcească pe grătar după care îl răsturnăm pe o altă bucată de hârtie de copt, îndepărtăm hârtia pe care s-a copt. Uniformizăm marginile și tăiem blatul în 4 părți egale.
Notă: firimiturile rămase după uniformizare nu le aruncăm: le putem folosi pentru decor.
Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul timp de 2 minute. Transferăm siropul într-un bol și îl lăsăm să ajungă la temperatura camerei. Ulterior, putem adăuga un pic de coniac în el. Însiropăm blaturile, cu ajutorul pensulei de silicon.
Pentru cremă, punem smântâna într-un bol adânc. Adăugăm crema de brânză, pudra de cacao cernută, laptele condensat și începem să amestecăm cu spatula. După omogenizare, mixăm la viteză mică până obținem o cremă pufoasă și omogenă.
Asamblare: umplem cu cremă blaturile însiropate (pe un platou, în interiorul unui inel reglabil tapetat cu folie acetat). Le presăm ușor. Ultimul strat va fi al patrulea blat.
Pentru glazură, încălzim untul și laptele până ajung aproape de punctul de fierbere. Adăugăm bucățelele de ciocolată, lăsăm deoparte timp de 1-2 minute după care amestecăm până la omogenizare. Turnăm glazura peste blatul superior și uniformizăm frumos. Dăm tortul la frigider până glazura se întărește. Ulterior, îndepărtăm inelul și folia.
Savurați cu poftă! Poftă bună!