Rinita alergică (febra fânului) este denumirea umbrelă pentru un grup de simptome care afectează funcționarea optimă a nasului. Rinita alergică apare pe fondul unui sistem imunitar scăzut, manifestându-se la contactul cu un factor iritant din aer. Nu este rezultatul unei infecții bacteriene și nu este contagioasă.
Iată care sunt tipurile de rinită alergică
Rinita alergică sezonieră
Această formă poate apărea primăvara, vara și / sau la începutul toamnei și este însoțită de simptome declanșate, de regulă, de o sensibilitate aparte la polenul din plante, flori, copaci sau la sporii de mucegai din aer și de pe anumite plante.
Rinita alergică perenă
Această formă de rinită se manifestă poate apărea pe tot parcursul anului și este cauzată de alergenii din aer precum acarienii din praf, sporii de mucegai din pereți, plante sau mobilă, puf sau pene, păr de animale sau polen. Alergiile alimentare pot fi ele asociate cu simptomele de rinită alergică perenă.
Această formă de rinită se comportă ca o răceală, manifestându-se prin crize repetate de strănut, tuse, inflamație nazală și lăcrimare. De asemenea, cele două formă de rinită pot coexista.
Rinită alergică profesională
Această formă poate apărea în urma expunerii în mod constant la diverse substanțe cu potențial alergen, specifice anumitor locuri de muncă. Printre cele mai comune substanțe alergenice sunt: detergenții, dizolvanții și vopselurile.
Rinita alergică se poate manifesta și în raport cu substanțe care au potențial iritant dar care nu sunt alergenice: parfumurile de copt puternice, odorizantele de interior sau fumul de țigară.
Iată care sunt alimentele care au capacitatea de a combate sau de a atenua rinita alergică
Aceste alimente sunt la îndemâna oricui și pot acționa cu antihistaminice naturale, fiind recomandate mai ales persoanelor care suferă de diverse forme de alergie. Cu toate că nu există dovezi clare care să ateste vindecarea prin consumul de alimente antialergice, există anumite fructe și legume care pot atenua efectele deranjante ale rinitei alergice.
Pătrunjel verde, ceapă, ardei
Toate aceste legume au în comun un lucru foarte important: conținutul de quercetină, o substanță chimică produsă în mod natural care acționează precum un antihistaminic și are capacitatea de a reduce reacția histaminică la factorii alergeni. Aceste legume ajută și la întărirea sistemului imunitar.
Kiwi
Kiwi este un fruct cu un conținut mai mult decât generos de vitamina C. Există multe studii clinice care leagă consumul regulat de kiwi cu îmbunătățirea stării generale de sănătate, cu scăderea riscului de boli cardiovasculare și chiar și de cancer.
Vitamina C din kiwi este un imunizant extrem de eficient și poate acționa și împotriva factorilor histaminici și-i poate neutraliza. Se recomandă persoanelor cu rinită alergică perenă, pe parcursul iernii, pentru a se feri de răceală și de simptomele deranjante ale rinitei.
Ananas
Ananasul se mândrește cu un amestec enzimatic, bromeliană, care are capacitatea de a reduce nivelul de iritație în caz de afecțiuni alergice precum astmul sau rinita.
Macrou, somon, ton
Aceste tipuri de pește au un conținut generos de acizi grași Omega-3 care au o puternică acțiune antiinflamatoare cu care pot remedia efectele rinitei alergice. De asemenea, acești acizi grași susțin și imunitatea.
Chefir
Chefirul este un tip de iaurt care are un conținut bogat de probiotice, de bacterii bune care se regăsesc și în sistemul intestinal. Probioticele au numeroase beneficii, printre care și ameliorarea alergiilor sezoniere.
Miere
Mierea este un superaliment care se mândrește cu numeroase beneficii, printre care amintim potențialul antialergic. Printr-un consum moderat de miere se poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate în timpul sezonului de alergii.
Sucul cu morcovi
Poate unul dintre cele mai răcoritoare și sănătoase sucuri naturale anti alergii, care te scapă de simptomele ca de gripă ale rinitei este:
Amestecă 2 morcovi mari, 3 tulpini de țelină, ½ castravete, 1 legătură de pătrunjel, ½ ardei gras verde mare sau 1 ardei gras verde mic, 1 ceașcă de frunze proaspete de spanac, 2 roșii întregi și 2 linguri de miere de albine și stoarce sucul cu ajutorul unui storcător, sau amestecă în blender (adaugă apă dacă pasta devine prea groasă) și strecoară la final.
Iată și alimentele contraindicate celor care au rinită alergică
Există unele alimente care pot exacerba rinita alergică pentru că au un potențial alergenic crescut: mazăre, susan, soia, carne de pasăre, lapte de vacă, arahide și crustacee precum homar, crab, creveți și rac.