În antichitate, vindecătorii credeau că rinichii erau rădăcinile tuturor organelor interne, că erau baza vieții.
Aceștia nu s-au referit doar la organele rinichilor în sens propriu, ci și la rinichii ca glande suprarenale și gonadele care sunt asociate cu activitățile intrasecretorii și reglatoare ale organismului, prin acumularea de „extract corporale”:
- întărirea ligamentelor
- hrănirea creierului
- elasticitatea țesuturilor
- asigurarea auzului și vederii bune
- producția de material reproducător masculin
- dezvoltarea țesutului osos
- hematopoieza
Pe toate acestea, vindecătorii antici le numeau „rinichi”. De exemplu, medicina tradițională chineză are un diagnostic de „ rinichi gol”, care se poate manifesta în diferite moduri: o persoană poate avea dureri de spate, tulburări urinare, tulburări la nivelul zonei genitale iar o altă persoană poate avea dureri de genunchi, o a treia persoană poate avea părul gri, o a patra poate avea deficiențe de auz, o a cincea persoană poate avea mici dificultăți de respirație etc.
Toate simptomele bolii sunt asociate cu „rinichiul”, adică cu sistemul genito-urinar. Astfel întrebarea este: în ce condiții sunt slăbite funcțiile rinichilor și în ce condiții apar bolile? Potrivit credințelor antice, există trei motive principale:
1.Se dovedește că primele „victime” ale slăbiciunii rinichilor au fost cauzate de frici (de condiții stresante, în termeni moderni). Astfel de experiențe de frică slăbesc într-un mod dramatic funcția sistemului nervos și funcția glandelor suprarenale.
2.În caz de hipotermie severă, răceală prelungită, malarie sau orice altă boală gravă care slăbește corpul, rinichii (inclusiv glandele suprarenale) au o reacție negativă. Nu suportă frigul: le slăbește actvitatea și cauzează simptome precum dureri articulare, picioare reci, nevoia de a urina noaptea, dureri de spate, senzația de căldură în piept, anxietate, oboseală, insomnie etc.
Nu degeaba spun bătrânii că: „din momentul în care picioarele s-au răcit iar fruntea este fierbinte, rinichii suferă iar bătrânețea nu este departe. Dacă vrei să fii sănătos și tânăr, ține-ți picioarele calde și fruntea rece.”
Hipotermia este un inamic periculos al sănătății care slăbește rinichii și care trebuie evitată în orice mod posibil.
3.Glandele sexuale sunt conectate direct cu rinichi iar excesele de această natură duc, de obicei, la simptome precum dureri osoase, dureri de spate, tulburări de vedere și de memorie, tinitus și scăderea atenției. Medicina tradițională chineză a avut un concept numit „știința hrănirii vieții” sau lucrul cu „ rinichii”. Metodele de prevenire a bolilor pre-vârstnicilor și bătrâneții sunt simple și foarte eficiente.
Metodă „masării rinichilor: întărirea spatelui inferior și îmbunătățirea rinichilor”
În cadrul activităților zilnice, o persoană își folosește mereu partea inferioară a spatelui și depune efort constant, folosind mușchii lombari. Coapsa este „comandantul” care conduce toate acțiunile umane astfel că sarcina de a o consolida și de a-i crește flexibilitatea este una extrem de importantă.
Rinichii sunt un organ vital care necesită atenție pentru a menține organismul în stare normală, rinichii sunt responsabili pentru multe funcții importante ale organismului: echilibrul lichidelor, curățarea toxinelor, producția de urină etc. De asemenea, procesează sângele și elimină alimentele nedorite, excesul de lichide.
Dacă toxinele nu sunt îndepărtate la timp, se descompun în organism și provoacă pietre la rinichi, hipertensiune arterială. Adoptând o dietă echilibrată, poți furniza vitaminele și mineralele de care are nevoie corpul tău: legumele și fructele îmbunătățesc funcția rinichilor.
Atenție! Cei care suferă de afecțiuni renale ar trebui să evite alimentele sărace în potasiu sau fosfor și ar trebui să urmeze cu exactitate instrucțiunile medicului.
Iată câteva alimente care curăță eficient rinichii
Apă
Este cea mai bună alegere pentru că hidratarea optimă este foarte importantă, mai ales dacă faci mișcare sau lucrezi pe vreme caldă.
Pepene roșu
Conține multă apă și are acțiune diuretică, astfel poate crește cantitatea de urină și poate accelera procesul de detoxifiere a corpului.
Suc de lămâie
Bea o cană de apă caldă cu lămâie în fiecare dimineață pentru a reduce riscul de pietre la rinichi.
Fructe de pădure
Fructele de pădure au un conținut bogat de antioxidanți cu ajutorul cărora elimină acidul uric din rinichi.
Afinele și merișoare sunt cea mai bună alegere dintre toate, întrucât conțin o substanță capabilă să elimine ureea și acidul uric din rinichi.
Mere
Merele au un conținut bogat de fibre și antioxidanți, proprietăți antiinflamatorii cu ajutorul cărora îmbunătățesc funcția rinichilor.
Semințe de dovleac
Sunt extraordinar de benefice pentru rinichi: sunt bogate în minerale, antioxidanți și minerale și reduc riscul de pietre la rinichi.
Ghimbirul
Rădăcina de ghimbir conține antioxidanți care ajută funcționarea rinichilor și acționează ca un purificator de sânge.
Turmericul
Este un remediu pentru multe boli pentru că are proprietăți antiinflamatorii și antiseptice și ajută, printre altele, la tratarea sau la prevenirea inflamației rinichilor sau a infecțiilor renale.
Frunze de păpădie
Frunzele de păpădie sunt cele mai bune diuretice. De asemenea, au capacitatea de a stimula urinarea, de a calma iritația sistemului urinar și de a întări rinichii.
Urzică
Urzica este excelentă pentru a trata infecțiile urinare: are efect diuretic și reduce retenția de apă, eliminând astfel bacteriile din organism.
Pătrunjel
Pătrunjelul este cea mai bună plantă pentru a spăla toxinele din rinichi, pentru a preveni infecțiile tractului urinar și ale rinichilor. Se poate folosi în salate sau se poate prepara sub formă de ceai.