Ocazional, in anumite momente ale vietii, fiecare dintre noi ne-am simtit tristi, abatuti, suparati. Dar, aceste trairi au fost scurte si de obicei au disparut dupa cateva zile.
Cand vorbim, insa, de existenta depresiei, vorbim despre o stare care interfereaza cu viata de zi cu zi si care cauzeaza suferinta atat pentru tine cat si pentru cei apropiati tie, care tin la tine. Ce este, asadar, depresia?
Depresia este o tulburare destul de comuna, des intalnita dar extrem de serioasa pentru a nu ne lasa indiferenti ci dimpotriva, pentru a ne provoca sa o tratam cu maxima seriozitate.
Din nefericire, multi dintre cei care sufera de depresie, nu solicita niciodata ajutor. Desi, majoritatea, chiar si cei care au cele mai severe forme de depresie, pot sa se simta mai bine cu ajutorul tratamentului potrivit.
Medicamentele, psihoterapia si alte metode pot aduce imbunatatiri semnificative celor cu depresie.
Cauzele depresiei
Cel mai adesea, depresia este cauzata de o combinatie de factori: genetici, biologici, de mediu si psihologici.
Tulburarile depresive sunt afectiuni ale creierului. Tehnologiile de imagistica a creierului precum rezonanta magnetica (MRI), au aratat cum creierul persoanelor care sufera de depresie arata diferit fata de cel al persoanelor fara depresie.
Acele parti ale creierului responsabile de dispozitie, gandire, somn, apetit si comportament, apar ca fiind diferite. Aceste imagini, insa, nu explica si de ce apare depresia, deasemenea, ele nu pot fi folosite nici pentru a diagnostica depresia.
Unele forme ale depresiei sunt transmise ereditar. Dar, depresia poate aparea, deasemenea, si la persoanele fara istoric familial de depresie.
Oamenii de stiinta studiaza anumite gene care ar putea sa faca anumite persoane vulnerabile la depresie.
Anumite studii genetice arata ca riscul pentru depresie este determinat de influenta catorva gene care actioneaza impreuna cu anumiti factori de mediu si alti factori.
In completarea celor de mai sus, anumiti factori psihologici cum ar fi, anumite situatii dificile de viata, traumele, pierderea cuiva drag, o relatie problematica sau orice alta situatie stresanta pot conduce spre un episod depresiv. Deasemenea, alte episoade depresive pot aparea cu sau fara un motiv evident.
Semne si simptome
“Mi-era foarte greu sa ma dau jos din pat dimineata. Imi doream doar sa ma ascund sub plapuma si sa nu vorbesc cu nimeni. Nu imi mai doream sa mananc si am slabit destul de mult. Nimic nu mi se mai parea atragator sau distractiv.
Nu mai aveam chef de nimic si nici activitatile pe care inainte le faceam cu placere nu ma mai interesau. Ma simteam mereu obosita si aveam un somn agitat si neodihnitor noaptea.
Stiam, insa, ca trebuie sa imi continui viata, activitatile, pentru ca aveam o familie, copii, un serviciu. Ma simteam ca si cand totul parea imposibil, fara urma de speranta, ca si cand nimic nu avea sa mai fie vreodata bine.”