Mierea naturală înlocuiește cu ușurință zahărul industrial procesat cu un efect nociv asupra organismului. Este delicioasă dar este și sănătoasă: 1 lingură de miere proaspătă, naturală și parfumată este o sursă excelentă de energie care durează câteva ore bune.
Problema cu mierea este că se vând adesea produse contrafăcute, atât în magazine cât și în piețe. De asemenea, mulți producători își hrănesc albinele cu sirop de zahăr pentru a crește cantitatea de miere produsă de acestea și este extrem de dificil să nu confundăm mierea falsă cu mierea naturală.
Iată cum poți determina calitatea mierii (recomandările apicultorilor)
Freacă câteva picături de miere între degete
Mierea contrafăcută nu-ți va da senzația de grăsime iar degetele tale vor simți structura cristalină a mierii contrafăcute. Pe de altă parte, mierea naturală va lăsa o senzație ușoară de grăsime.
Simțul mirosului
Simularea mirosului de miere este extrem de greu și de costisitor, astfel că recomandarea este să cumperi miere de la un apicultor cunoscut (a cărui autenticitate nu este pusă la îndoială) suficient pentru a te obișnui cu aroma ei. Acest lucru este important ca pe viitor să poți să-ți dai seama și să poți determina exact naturalețea produsului apicol după mirosul specific.
Verifică mierea cu un pahar de apă
Amestecă 1 linguriță de miere de albine într-un pahar cu apă la temperatura camerei: dacă se formează un precipitat înseamnă că făină ar putea fi adăugată făină de grâu în miere pentru a o face mai groasă.
Verifică mierea cu iod
Presară un pic de iod de miere: dacă este naturală și nu conține amidon, nu va deveni albastră.
Determină calitatea mieri cu hârtie simplă
Pune câteva picături de miere pe o hârtie și șterge-o. Dacă pe foaie rămâne un semn umed, înseamnă că există un adaos de apă în miere.
„Înfășoară” o cantitate mică de miere pe o linguriță
Prin această metodă vei putea determina dacă mierea este naturală sau nu: mierea de calitate va curge ca un fir frumos, pe când cea falsă va curge ca apa.
Verifică calitatea mierii folosind o foaie de hârtie și chibrituri
Pune câteva picături de miere pe o hârtie și dă-i foc: mierea de calitate nu va arde, doar hârtia din jurul ei se va transforma în cenușă. Mierea care are un exces de zahăr adăugat artificial va începe să ardă împreună cu hârtia.
Verifică starea mierii după cumpărare
Mierea naturală apicolă va deveni zaharat în timp. Mierea transparentă cumpărată din supermarket sau piață ar trebui să cristalizeze (excepția este o miere destul de rară, de castan).
Mierea de salcâm de îngroașă ușor iar cele mai comune soiuri se cristalizează prin luna noiembrie sau decembrie.
Determină calitatea mierii vândută în magazine
Atunci când alegi mierea din magazine, verifică uniformitatea produsului: mierea trebuie să fie omogenă iar dacă observă straturi pronunțate înseamnă că este un produs fals.
Atenție asupra volumului
Într-un borcan de 800 de ml încape 1 kg de miere. Astfel, dacă volumul mierii cu greutatea menționată este mai mare, înseamnă că are un conținut crescut de apă.
De asemenea, nu cumpăra miere zaharisită: a fost recoltată anul trecut sau în sezonul precedent și poate conține substanțe străine pentru că, în timpul depozitării, mierea poate absorbi atât lichide cât și mirosuri.