Ciocolata neagră are un conținut bogat de substanțe nutritiv care îți pot influența pozitiv sănătatea.
Întrucât este făcută din semințele arborelui de cacao, este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă și, potrivit studiilor, ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea și diminua riscul de boli de inimă.
Studiile confirmă faptul că sănătatea cardiovasculară este îmbunătățită la persoanele care consumă ciocolată neagră. Atât ciocolata neagră și cacaua cât și ceaiul verde și afinele sunt pline de antioxidanți.
Ciocolată neagră pentru sănătatea inimii
În cadrul studiilor s-a ajuns la concluzia că persoanele care consumă o cantitate mică de ciocolată neagră de 2-3 ori pe săptămână de bucură de o scădere a tensiunii arteriale.
Ciocolata neagră are capacitatea de a îmbunătăți fluxul de sânge și de a ajuta la prevenirea formării de cheaguri de sânge. De asemenea, poate împiedica și rigidizarea arterelor sau arterioscleroză.
Ciocolată neagră pentru creier
Are capacitatea de a crește fluxul de sânge de la nivelul creierului și al inimii și contribuie la îmbunătățirea funcției cognitive, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Conține mulți compuși chimici care au un efect pozitiv asupra stării de spirit și asupra sănătății cognitive.
Ciocolată neagră pentru menținerea glicemiei sub control
Ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge, protejându-le împotriva diabetului de tip 2 iar flavonoidele conținute scad rezistența insulinei și susțin funcționarea normală a celulelor. În acest fel, organismul poate utiliza insulina într-un mod eficient.
Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți
Are un conținut generos de antioxidanți care sunt un aliat de nădejde în lupta corpului împotriva radicalilor liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor. Radicalii liberi sunt implicați și în procesul de îmbătrânire și pot fi o cauză a cancerului. Alimentele bogate în antioxidanți, precum ciocolata neagră, protejează împotriva mai multor tipuri de cancer și încetinesc și procesul de îmbătrânire.
Ciocolata neagră conține teobromină
Teobromina conținută de ciocolata neagră întărește smalțul dinților și scade riscul de a face carii dacă este menținută o igienă dentară optimă.
Ciocolata neagră are un conținut ridicat de minerale și vitamine
Conține concentrații mari de numeroase minerale și vitamine care ajută la menținerea stării de sănătate: fier, cupru, magneziu, potasiu.
Atât cuprul cât și potasiul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.
Fierul, pe de altă parte, oferă protecție împotriva anemiei prin deficit de fier iar magneziul are capacitatea de a preveni diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.
Ciocolata neagră conține multe grăsimi?
O parte din grăsimile conținute de ciocolata neagră nu au un impact asupra colesterolului. Grăsimile conținute sunt:
- acid oleic – grăsime mononesaturată care se regăsește și în uleiul de măsline<
- acid stearic – grăsime saturată, cu efect neutru asupra colesterolului
- acid palmitic – grăsime saturată care ridică nivelul colesterolului și crește riscul de boli cardiace
În concluzie, doar o treime din grăsimile pe care le conține ciocolata neagră au un efect nociv.