Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca daune severe, indiferent dacă ești diabetic sau nu; poate provoca daune nervilor, organelor și vaselor de sânge.
Să vedem câteva semne de avertizare timpurii că nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat…
1. Sete constantă
Rinichii nu pot face față unui nivel ridicat de zahăr în sânge, motiv pentru care produc mai multă urină pentru a elimina excesul de glucoză pe care nu o pot absorbi.
Atenție! Acest lucru duce la deshidratare.
2. Creșterea poftei de mâncare
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la creșterea poftei de mâncare deoarece glucoza nu poate pătrunde în celule. Aceasta se poate datora lipsei de insulină sau rezistenței la insulină. Atunci când acest lucru se întâmplă, corpul nu poate transforma alimentele pe care le consumați în energie și va cere mai multă hrană pentru a produce glucoză.
3. Urinare constantă
Rinichii nu pot face față excesului de zahăr și singurul mod în care îl pot elimina este prin urinare. Dacă observi că mergi la baie din oră în oră, este bine să te consulți cu un medic: poate însemna că ai niveluri ridicate de zahăr din sânge sau poate indica și o problemă mai gravă de sănătate.
4. Oboseală cronică
Când ai niveluri ridicate de zahăr din sânge, urinezi mai mult și devii însetat deoarece rinichii tăi nu pot absorbi glucoza și nu pot crea energie. Fără energie, corpul tău va deveni slăbit și obosit.
5. Vedere încețoșată
Nivelurile ridicate de zahăr din sânge poate cauza umflarea retinei, care se manifestă prin vedere neclară în majoritatea cazurilor.
6. Piele uscată
Dacă ai această problemă, este foarte posibil să ai niveluri ridicate de zahăr în sânge de ceva timp: pot provoca deteriorarea nervilor și pierderea rapidă a fluidelor corporale.
7. Impotență
Pentru a avea o erecție, bărbații depind de un flux sanguin corespunzător. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge perturbă acest flux sanguin și chiar deteriorează nervii și vasele de sânge.
8. Creștere în greutate
Dacă ai niveluri ridicate de zahăr în sânge, există șanse ca celulele tale să nu mai răspundă la insulină (rezistență la insulină), să le fie greu să preia glucoza din sânge. Acest lucru te poate determina să iei în greutate.
Un lucru de reținut în legătură cu aceste semne: ele pot însemna complet altceva. Nu te autodiagnostica, consultă un medic!