Blat cu cacao, blat cu nucă și vișine, cremă de vanilie și glazură de ciocolată – Prăjitură la tavă
Ingrediente necesare pentru blatul cu cacao:
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr tos
- 2 linguri ulei
- 4 linguri apă
- 4 linguri făină
- 1 lingură pudră de cacao
Ingrediente necesare pentru blatul cu nucă:
- 6 albușuri
- 220 g zahăr tos
- 100 g miez de nucă tocat mărunt și prăjit într-o tigaie uscată
- 1 compot vișine (fără sirop)
- 160 g făină
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 6 gălbenușuri
- 200 g zahăr tos
- 300 ml lapte
- 1 plic budincă de vanilie
- 3 plicuri zahăr vanilat
- 250 g unt
Ingrediente necesare pentru glazura de ciocolată:
- 160 g ciocolată
- 20 g unt
- 50 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Pentru blatul cu cacao, mixăm albușurile spumă tare, încorporând treptat și zahărul. Unul câte unul, încorporăm gălbenușurile după are încorporăm și uleiul, apa și la final făina cernută și amestecată cu pudra de cacao.
Transferăm compoziția într-o tavă de 26*36 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blatul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până trec testul cu scobitoarea.
Pentru blatul cu nucă, procedăm la fel: mixă albușurile spumă tare, adăugând treptat zahărul. Cu mare grijă încorporăm și făina cernută, nuca și vișinele scurse bine de sirop. Coacem tot la 180 de grade.
Pentru cremă, punem gălbenușurile, zahărul tos și cel vanilat și praful de budincă într-o cratiță. Treptat încorporăm și laptele rece, amestecând continuu cu un tel. Fierbem la foc mic până crema se îngroașă după care acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Separat, mixăm untul spumă după care, lingură cu lingură, încorporăm crema rece, mixând până la omogenizare.
Pentru glazură, punem toate ingredientele necesare pe baie de aburi și amestecăm până la omogenizare.
Asamblare: blat cu cacao, cremă, blat cu nucă și vișine, glazură de ciocolată. Dăm prăjitura la rece pentru minim 3 ore, după care o putem porționa și o putem servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!