Ingrediente necesare:
180 ml iaurt
150 g zahăr
4 ouă
300 g făină
125 ml ulei
1 plic praf de copt
coaja rasă de la 1 lămâie
un praf de sare
1 fiolă esență de vanilie
Ingrediente necesare pentru glazură:
4 linguri unt topit
250 g ciocolată amăruie
Mod de preparare:
Separăm albușurile de gălbenușuri.
Mixăm gălbenușurile cu zahărul până obținem o spumă, apoi adăugăm și iaurtul, uleiul și continuăm să amestecăm până la omogenizare.
Cernem și făina amestecată cu praful de copt în compoziție, punem și coaja de lămâie, vanilia și amestecăm iar până la omogenizare, apoi adăugăm și spuma tare de albuș, în 3 tranșe și amestecăm până la omogenizare cu o spatulă de silicon.
Tapetăm o tavă de 20*30 cm cu hârtie de copt, apoi turnăm compoziția în tavă.
Coacem prăjitura timp de 30-35 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
Verificăm dacă e gata cu o scobitoare, apoi scoatem prăjitura din cuptor și din tavă și o lăsăm să se răcească.
În timp ce prăjitura se răcește, pregătim glazura: punem bucățelele de ciocolată într-un bol metalic, împreună cu untul topit.
Punem bolul la baie de aburi și amestecăm continuu până se topește de tot ciocolata și obținem o textură fină și omogenă.
Turnăm glazura fierbinte peste prăjitură, apoi punem prăjitura la frigider pentru cel puțin o oră.
Să o savurați cu poftă!
Sursă rețetă: nmd.mk/brz-sochen-kolach-za-prigotvuvane-ke-odvoite-tseli-5-minuti/