Rețetă cu imagini, pas cu pas, explicată în detaliu – Prăjitură de casă fragedă, moale și cremoasă – Prăjitură cu blat pufos, cremă fină și spumă de albușuri…
Ingrediente necesare pentru blat:
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 2 plicuri budincă de căpșuni
- 1 plic budincă de vanilie
- 1 linguriță făină
- Jumătate plic praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 400 ml lapte
- 50 g amidon alimentar
- 3 gălbenușuri
- 150 g zahăr tos
- 200 g unt
- 2 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru decor:
- 3 albușuri
- 200 g zahăr
- Ciocolată rasă
Mod de preparare:
Pentru blat, punem praful de budincă într-un vas. Adăugăm făina și praful de copt și amestecăm.
Punem gălbenușurile într-un alt bol. Adăugăm 2 linguri de zahăr și mixăm spumă. Separat, mixăm albușurile spumă tare, încorporând treptat și 4 linguri de zahăr. Adăugăm 2 linguri din spumă în gălbenușuri și mixăm. Încorporăm și spuma rămasă iar la final încorporăm și amestecul de praf de budincă, în 2 tranșe.
Transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25-30 de minute. Scoatem blatul pe un tocător, îndepărtăm hârtia de copt după care îl punem înapoi în tavă. Lăsăm să se răcească complet.
Pentru cremă, punem gălbenușurile într-un bol. Adăugăm zahărul, amidonul, 100 ml lapte și amestecăm până la omogenizare. Punem laptele rămas la fiert. Când începe să fiarbă, adăugăm amestecul de gălbenușuri și fierbem până crema se îngroașă, amestecând continuu. Luăm crema de pe foc și încorporăm și zahărul vanilat. Acoperim suprafața cremei cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
După ce crema ajunge la temperatura camerei, o transferăm într-un bol. Adăugăm treptat și untul moale și mixăm până la omogenizare. Întindem crema astfel obținută peste blatul rece din tavă. Dăm tava la frigider.
Pentru decor, pregătim un sirop din 450 ml apă și 200 g zahăr. După ce zahărul se topește, mai fierbem siropul la foc mic timp de 4-5 minute. Între timp, începem să mixăm albușurile. Mixând continuu, adăugăm treptat siropul fierbinte. Vom obține o spumă tare și lucioasă.
Întindem spuma peste stratul de cremă. Decorăm cu ciocolată rasă și dăm prăjitura la frigider pentru 3 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!