Aveți călcâie crăpate, îngroșate, cu aspect inestetic și dureroase? Tratamentul natural pentru calcaie crapate si ingrosate este recomandat și acasă în sensul că ne putem prepara acasă creme și unguente din ingrediente naturale, mai ieftine și de multe ori mult mai eficiente decât cele din comerț (pentru care plătim extra și ambalaj, publicitate, taxă de raft).
Călcâiele îngroșate, albicioase și cu fisuri dureroase reprezintă o problemă estetică dar și de sănătate. Călcâiele crăpate, cunoscute și sub denumirea de fisuri la nivelul pielii călcâiului, sunt o sursă de disconfort continuu, pentru care trebuie să aplicăm un tratament eficient căci problema nu va trece de la sine!
Există mai multe moduri de declanșare a acestei probleme și de aceea aproape oricine este vulnerabil. Printre cauzele călcâielor crăpate putem menționa aerul uscat, carențele de vitamine sau minerale, insuficienta hidratare, neglijarea ritualului de îngrijire a picioarelor de două ori pe săptămână, o dietă nesănătoasă, înaintarea în vârstă, statul în picioare prelungit pe o suprafață dură, șosetele sintetice, încălțămintea din material sintetic și purtarea frecventă a sandalelor sau a pantofilor inconfortabili. Afecțiuni precum eczema, psoriazisul, pielea îngroșată și chiar sângerândă cauzată de bătături, diabetul și bolile tiroidiene pot fi afecțiuni grave pentru care este recomandat sfatul medicului specialist.
Dacă aveți călcâiele crăpate iar pielea dumneavoastră este uscată și se decojește, probabil știți deja că vă confruntați cu o problemă pe cât de inconfortabilă, pe atât de dificil de rezolvat. Mâncărimea și aspectul neplăcut ne impun să găsim un tratament eficient, funcțional. Folosirea unor soluții naturale s-a dovedit a fi o cale eficientă și sigură pentru a atenua și trata problema călcâielor crăpate.
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos extravirgin este un remediu excelent pentru picioare uscate și crăpate. Ajută la hidratarea lor și totodată luptă împotriva infecțiilor cauzate de ciuperci și bacterii datorită proprietăților sale antifungice și antimicrobiene. Cum procedăm pentru tratamentul natural al călcâielor crăpate cu ulei de cocos?
- Înainte de culcare, înmuiați-vă picioarele în apă caldă și frecați-le cu un burete;
- Uscați picioarele complet și apoi aplicați pe ele ulei de cocos într-un strat generos;
- Purtați o pereche de șosete curate, din bumbac, pe timpul nopții. Pentru un efect intensificat puteți pune o pungă subțire curată și de unică folosință peste șoseta din bumbac.
- Repetați ritualul timp de câteva zile până ce veți fi mulțumiți de rezultate.
Mierea de albine amestecată cu suc de lămâie
Tratamentul cu miere pentru călcâie crăpate este unul dintre cele mai populare remedii datorită eficienței și capacității sale de a întreține o piele fină și sănătoasă. Mierea ajută la hidratarea pielii, având în același timp și proprietăți antibacteriene. Amestecați mierea cu sucul de la una sau două lămâi si aplicați mierea direct pe pielea crăpată a călcâielor, urmând ca, pentru câteva ore, să purtați o pereche de șosete. Pentru un efect intensificat puteți pune o pungă subțire curată și de unică folosință peste șoseta din bumbac.
Sucul de lămâie se folosește în cadrul multor rețete de remedii naturale datorită nivelului de aciditate ridicat. Poate face pielea vizibil mai fină și poate trata călcâiele crăpate. Pe deasupra, mirosul de citrice poate fi chiar foarte plăcut și cu un efect terapeutic. Majoritatea remediilor recomandate aici prevăd ca picioarele să fie uscate masând ușor. Această acțiune se potrivește pielii uscate, din moment ce frecarea zonei cu un prosop poate genera iritații, sabotând astfel tratamentul.
Aloe vera
Puteți aplica gel proaspăt de aloe vera după ce v-ați înmuiat picioarele în apă călduță. Purtați șosete timp de câteva ore după acestă operațiune sau, mai bine, realizați-o înainte de culcare.
Apă de trandafiri și glicerină
Combinația glicerină cu apă de trandafiri reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente realizate în casă pentru călcâiele crăpate. Glicerina face pielea mai fină, tocmai de aceea este des întâlnită în componența multor produse cosmetice. Apa de trandafiri conține vitaminele A, B3, C, D și E, având totodată proprietăți antioxidante, antiseptice și antiinflamatorii. Amestecați bine cantități egale din cele două ingrediente și aplicați pe călcâie și picioare, masând bine, zilnic, înainte de culcare.
Ceară cu parafină
Dacă afecțiunea călcâielor este gravă și dureroasă, un tratament cu ceară cu parafină vă poate alina durerile rapid. Aceasta funcționează ca un emolient natural care vă va face pielea foarte fină. Topiți o bucată de ceară cu parafină la bain-marie și adăugați două linguri de ulei de cocos. Amestecați bine și lăsați la răcit până ce se formează o crustă fină deasupra compoziției. Cufundați-vă picioarele în amestecul realizat timp de 5-10 secunde, apoi repetați acțiunea. Faceți acest lucru de câteva ori sau până când aveți câteva straturi de ceară pe piele. Înfășurați picioarele în folie de plastic (sau pungă curată de unică folosință) și lăsați-le așa timp de 15 – 30 de minute. După scurgerea timpului de așteptare, îndepărtați folia de plastic odată cu ceara de pe pielea dumneavoastră.
Repetați tratamentul o dată sau de două ori pe săptămână. Asigurați-vă că amestecul de ceară cu parafină nu este foarte fierbinte în momentul contactului cu pielea. Nu utilizați acest tratament dacă sunteți diabetic sau aveți circulație sangvină deficitară.
Atenție! Dacă încep să sângereze crăpăturile aplicați un antiseptic pentru a preveni infecția și, dacă este necesar, pansați zona. Purtați încălțăminte și șosete de bună calitate. Beți cât mai multă apă pentru hidratarea corpului și pielii. În unele cazuri, purtarea în interiorul încălțămintei a pernuțelor de silicon pentru călcâi poate fi de folos. Pernuțele din silicon pot ajuta la păstrarea umidității la un nivel optim și au o aderență bună în interiorul încălțărilor.
Unt de Cacao
Untul de cacao este recomandat nu numai în gastronomie ci și în cosmetică și înfrumusețare, pentru că repară și hidratează profund. Untul de cacao este un produs obținut exclusiv prin presarea boabelor de cacao bio curățate, decojite și prăjite, dezodorizat succesiv. Folosit regulat, untul de cacao face ca pielea să capete o textură catifelată. Acesta este eficient pentru echilibrarea tonului pielii, menţinerea ph-ului, eliminarea roşeţei şi calmarea iritaţiilor, chiar a eczemelor și dermatitei. Ajută la tratamentul călcâielor crăpate datorită abilităţii sale de a păstra apa chiar şi în straturile cele mai adânci ale pielii.
Aplicat constant pe călcâie, coate şi genunchi, untul de cacao reface ţesuturile epidermei afectate de lipsa hidratării. Untul de cacao nu este o descoperire recentă, ci dimpotrivă este un produs cosmetic apreciat încă din timpuri străvechi: în Africa era folosit pentru o proteja pielea de razele solare extrem de puternice și de vânt.
Unt de shea
Untul de shea este deosebit de folositor pentru pielea uscată, matură, ridată sau iritată. Pielea crăpată a căcâielor și a tălpilor poate fi tratată cu unt de shea. Untul de shea are un aspect solid, dar se înmoaie foarte repede dacă îl frecați pe piele. Cunoscut și sub numele de unt de Karite, untul de shea are un conținut bogat în acizi grași, vitaminele A, E, F, K și minerale, este nutritiv și intens hidratant. Este ideal și pentru față, buze, păr sau tratamentul vergeturilor.
Puteți amesteca ingredientele între ele pentru maximum de hidratare și efect reparator: unt de shea cu ulei de cocos, miere cu ulei de cocos și aloe vera, unt de cacao cu glicerină.
Nu este un secret că a avea călcâiele reprzintă o experiență total neplăcută. Femeile care își expun picioarele vara sunt stânjenite de această problemă. Aplicând cu perseverență și răbdare tratamentele naturale menționate mai sus, veți reuși să vedeți, într-un final, rezultate bune în cazul călcâielor crăpate. Puteți sta liniștiți știind că ingredientele sunt complet naturale și sigure chiar și pentru cea mai sensibilă piele.
Încercați unul dintre aceste remedii naturale și puteți spune „adio” problemei călcâielor uscate și crăpate!