Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură de casă fină, pufoasă și cremoasă – Aveți nevoie de 3 ouă, 200g făină, 600g smântână, 125g unt și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 3 gălbenușuri
- 50 g zahăr pudră
- 125 g unt
- 1 linguriță rasă praf de copt
- 1 linguriță zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- 180-200 g făină
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 3 albușuri (100-110g)
- 125 g zahăr extrafin
- 1 praf de sare
- 40 g praf de budincă de vanilie
- 600 g smântână fermentată 20%
Alte ingrediente necesare:
- Zahăr pudră pentru decor
Pentru această prăjitură am folosit o tavă de 20*20 cm, înalt de 5 cm, pe care am mărit-o cu ajutorul hârtiei de copt.
Mod de preparare:
Pentru aluat, mixăm untul moale împreună cu un praf de sare, zahărul pudră și cel vanilat, la viteză mare timp de 2-3 minute. după omogenizare, încorporăm treptat gălbenușurile, unul câte unul, mixând până la omogenizare după fiecare. Continuăm să mixăm până zahărul se dizolvă complet.
Adăugăm 180 g de făină cernută și amestecată cu praful de copt și amestecăm aluatul cu spatula până se adună într-o bilă. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu 20 g de făină și îl frământăm până devine neted, omogen și nelipicios. Dacă este necesar, mai adăugăm un pic de făină însă avem grijă să nu îmbibăm aluatul prea tare.
Pe suprafața de lucru presărată cu făină, modelăm aluatul sub formă de paralelipiped și îl împărțim în 3 bucăți: 2/ 4, 1/ 4 și 1/ 4. Învelim o bucată mai mică de aluat în folie alimentară și o dăm la congelator.
Peste cealaltă bucată de mică de aluat presărăm făină sau o acoperim cu folie alimentară, ca să nu i se usuce suprafața.
Luăm o bucată de hârtie de copt, mai mare decât tava și marcăm perimetrul fundului tăvii cu ea. Tăiem hârtia la colțuri, sub un unghi de 45 de grade, ca să o putem aranja ușor în interiorul tăvii.
Întindem bucata mai mare de aluat sub formă de blat pătrat, pe hârtia pregătită: ne asigurăm să nu depășim perimetrul pătratului marcat. Transferăm blatul, cu tot cu hârtia de copt, în tavă.
Împărțim bucata mai mică de aluat în 2 părți egale și le întindem în bastonașe de lungime egală cu 2 laturi ale tăvii. Le așezăm pe marginile blatului din tavă și le presăm cu degetele ca să le întindem pe pereții tăvii. Trebuie să obținem margini cu grosime uniformă, înalți de 3 cm pe care îi lipim bine de blat.
Înțepăm blatul cu furculița și dăm tava la frigider ca blatul să se răcească bine.
Pentru cremă, mixăm albușurile împreună cu un praf de sare până obținem o spumă albicioasă. Mixând continuu, încorporăm treptat zahărul. Trebuie să obținem o spumă tare, cu vârfuri persistente.
Adăugăm praful de budincă și mixăm la viteză mică până la omogenizare. Încorporăm și smântâna, amestecând ușor cu spatula, cu mișcări circulare de jos în sus.
Întindem crema peste blatul din tavă. Dăm aluatul congelat prin răzătoarea mare, îl răspândim uniform pe suprafața cremei, folosind o furculiță.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 40 de minute. Reducem temperatura la 170 de grade și coacem prăjitura pentru încă 10 minute. Pentru a verifica dacă este fata, apăsăm cu degetul în mijlocul ei: trebuie să fie moale, puțin elastică și să-ți mențină bine forma.
Oprim cuptorul, lăsăm ușa întredeschisă și prăjitura înăuntru pentru 30-40 de minute. Ulterior, scoatem prăjitura din tavă, o transferăm pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet.
Savurați cu poftă! Poftă bună!