Potasiul este un mineral cu rol fundamental. Organismul nostru are nevoie de acest electrolit, la fel cum are nevoie și de calciu, clor, magneziu sau sodiu.
Nivelul scăzut de potasiu din organism se numește hipopotasemie sau hipokaliemie. Cauza este pierderea excesivă a acestui mineral, datorată diareii, laxativelor din caz de constipație și vărsăturilor.
Alte cauze:
- Transpirația excesivă
- Afecțiuni genetice
- Afecțiuni ale glandelor suprarenale
- Consumul de diuretice
- Medicamente ca insulina, unele antibiotice sau corticosteroizii
- Tulburări de alimentație precum bulimia nervoasă
- Alcoolismul
Potasiul joacă un rol important și în sănătatea oaselor, dar și în sănătatea sistemului digestiv.
Potasiu – Valori normale
La adulți, valorile normale de potasiu pot varia între 3,5-5,2 mmol/l (milimoli pe litru). Un nivel ușor scăzut de potasiu poate să nu cauzeze niciun simptom, dar dacă nivelul scade mai mult, apar semne precum:
- Oboseală extremă
- Leșin, amețeli
- Constipație, balonare
- Aritmii, palpitații
- Amorțeală și furnicături
- Spasme și slăbiciune musculară
- Sete excesivă, urinare excesivă
Pe de altă parte, o valoare mai mică de 3 mmol/l se încadrează în hipopotasemie severă, afectând grav funcții importante ale organismului. Atunci când nivelul de potasiu din sânge scade foarte mult, poate provoca dificultăți de respirație deoarece plămânii nu se mai dilată și contractă așa cum trebuie.
Hipopotasemie – Diagnosticare
În cazul în care se suspectează hipopotasemia, se vor face analize de sânge și un posibil panel metabolic de bază sau complet (pentru a afla despre funcția renală și echilibrul electrolitic).
Odată confirmată hipopotasemia, medicul va dori să afle și cauza și este posibil să vrea și un sumar de urină pentru a măsura nivelul de potasiu și în ea, respectiv o electrocardiogramă pentru a vedea și ritmul cardiac care poate fi afectat.
Dacă nivelul de potasiu este doar ușor scăzut, medicul va prescrie un supliment de potasiu sub formă de pastile. Dacă nivelul este foarte scăzut, acest supliment se va administra intravenos.
Nu în ultimul rând, se va trata și afecțiunea responsabilă de hipopotasemie.
Potasiu – Doza zilnică recomandată
- Femei: 2,300 mg/zi
- Bărbați: 3,100 mg/zi
Hipopotasemia este rareori cauzată doar de deficitul de potasiu din alimente: factorii menționați mai sus pot scădea nivelul de potasiu până la niveluri periculoase.
Sfat: atenție mare la alimentație, mai ales persoanelor care au avut o problemă cu scăderea nivelului de potasiu fie din cauza unor afecțiuni sau din cauza unor tratamente care vin cu o predispoziție la hipopotasemie.