Oboseala ocazională poate apărea la fiecare dintre noi dar, de regulă, se rezolvă cu un somn bun și odihnitor. Există persoane care suferă de oboseală cronică, care nu trece atât de ușor și are diferite motive pentru care se instalează.
Printre cauze putem vorbi despre stilul de viață sedentar, munca în schimburi, dependența de alcool sau de droguri, precum și de unele tratamente precum cele antihipertensive sau antidepresive.
Starea permanentă de oboseală ajunge să afecteze calitatea vieții de zi cu zi, astfel că este imperativ să aflăm motivele pentru a putea remedia situația.
1. Stresul
Dacă ești într-o stare permanentă de stres, te poți aștepta la epuizare fizică, dar și psihică. Stresul cronic duce la modificări funcționale și structurale ale creierului.
2. Lipsa somnului de calitate
Starea ta generală de sănătate este într-o legătură strânsă cu somnul bun și de calitate. În timp ce dormi, se eliberează niște hormoni care au rolul important de a repara și de a regenera celulele. Se recomandă cel puțin 7 ore de somn pe noapte, somn calitativ și odihnitor.
3. Dezechilibrele alimentare
Epuizarea se poate datora unei alimentații insuficiente. Vorbim despre diete, despre consumul de alimente ultraprocesate care nu conțin nutrienți esențiali.
În lipsa nutrienților esențiali, poate apărea deficiența calorică și nutritivă. Dacă organismul tău nu primește suficiente calorii și nutrienți, va începe să descompună grăsimea și mușchii pentru a produce energia de care are nevoie. Acest lucru duce la pierderea grăsimii corporale și la pierderea masei musculare și, implicit, la oboseală.
Mai mult, dacă în dieta ta se găsesc multe alimente ultraprocesate, acestea îți vor afecta nivelul de energie: o dietă plină de zahăr, de exemplu, îți va afecta negativ somnul, îți va ridica nivelul de zahăr din sânge și insulina și te va conduce direct spre oboseală.
4. Deficiențele nutritive
Deficiențele nutritive cauzează, de asemenea, oboseală permanentă. Deficiențele de vitaminele B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D și E sunt destul de frecvente astfel că recomandarea este să verifici nivelurile lor dacă oboseala ta este nejustificată.
5. Hidratarea neadecvată
Un organism deshidratat are un nivel scăzut de energie, ceea ce duce la dureri de cap, amețeli și oboseală și afectează și ciclurile de somn. Iată de ce este atât de important să te menții hidratat.
6. Consumul exagerat de cofeină
Nici nu ar trebui explicat: consumul excesiv de cofeină și energizanți afectează într-un mod negativ somnul de calitate, duce la epuizare.
7. Anumite afecțiuni medicale
Oboseala cronică se poate datora unor afecțiuni medicale precum diabetul, depresia, cancerul, fibromialgia, bolile renale, apneea de somn, tulburările de anxietate, sclerozei multiple sau hipotiroidismului.
8. Greutatea corporală excesivă
Probabil că ai auzit deja că obezitatea este strâns legată de un risc crescut de boli cronice precum cele de inimă, de anumite tipuri de cancer sau de diabetul de tip 2. În afară de asta, poate crește și riscul de oboseală cronică.