Fiecare organ în parte are propriul ritm de îmbătrânire și de regenerare. Cea mai la îndemână metodă de a ne reîntineri organismul este alimentația sănătoasă.
Fiind foarte bine vascularizat, ficatul are o putere uimitoare de refacere: se reface complet în 5 luni sau chiar mai repede. Mai mult: celulele ficatului se reînnoiesc o dată la 150 de zile, ceea ce înseamnă că chiar și ficatul alcoolicilor se poate regenera.
Îngrijirea ficatului suprasolicitat sau în regenerare – Alimente recomandate
1. Varza
Varza are capacitatea de a stimula puternic producerea în organism a unor enzime cu rol detoxifiant al ficatului. Consumul de varză previne procesele de destrucție celulară la nivelul ficatului, sub acțiunea factorilor infecțioși sau a celor chimici.
Se recomandă 300 de grame de salată de varză prepară cu sare, un pic de cimbru, ulei presat la rece și oțet sau zeama de lămâie, măcar de 3 ori pe săptămână.
2. Usturoiul
Întrucât conține numeroși compuși cu sulf, usturoiul poate activa enzimele responsabile de eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, alicina și seleniul din usturoi, doi nutrienți puternici, ajută la protejarea ficatului și în procesul de detoxifiere.
Se recomandă 2-4 căței de usturoi zilnic, în timpul mesei sau între mese. După 3 săptămâni de consum se va face o pauză de 1 săptămână.
3. Sfeclă roșie
Consumată crudă sau sub formă de suc, sfecla roșie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea lor mai rapidă și le stimulează funcționarea normală. Este foarte bine tolerată de ficat și previne evoluția hepatitelor cronice (spre ciroză sau spre cancerul hepatic).
În cazul îngrășării ficatului ca urmare a unei otrăviri sau a unei intoxicații, sucul de sfeclă roșie este un ajutor de nădejde.
Sfecla crudă se poate consuma în salatele de crudități, în proporție de 1:2 sau 1:3 cu alte rădăcinoase: țelina, morcovul sau salata verde, varza roșie sau pătrunjelul. Doza zilnică recomandată este de 150 grame, în cure de cel puțin 14 zile și cel mult 2 luni.
4. Grapefrutul
Un grapefruit de 200 grame asigură necesarul zilnic de vitamina C (la o persoană sănătoasă și ne-expusă la poluare). Vitamina C este pe lista antioxidanților care ajută ficatul să proceseze și detoxifice mai eficient substanțele nocive.
Grapefrutul conține și narigenin, un compus flavonoid care determină ficatul să ardă grăsimea în loc să o stocheze.
Atenție! Consumul acestui fruct este contraindicat în timpul tratamentelor cu medicamente de sinteză: puterea sa de detoxifiere este atât de mare încât poate bloca acțiunea medicamentelor chimice.
Se recomandă câte 1-3 grapefruit zilnic, înainte cu 15 minute de fiecare masă. O cură durează cel puțin 2 săptămâni și cel mult 3 săptămâni, urmate de 10 zile de pauză.
5. Spanac
Frunzele proaspete de spanac, de o culoare verde foarte închisă, sunt bogate în clorofilă: cel mai blând și cel mai puternic agent de detoxifiere.
Clorofila este supranumită „sângele verde” pentru că are o structură foarte asemănătoare cu cea a hemoglobinei. Ajută la eliminarea radicalilor liberi, a unor otrăvuri periculoase precum pesticidele, conservanții și coloranții din alimente, care sunt o povară mare pentru ficat.
Se recomandă 2 porții de salată de spanac cu ulei de măsline și suc de lămâie, a câte 150 de grame, zilnic timp de 2 săptămâni în fiecare lună.