Vinul roșu este o băutură alcoolică care face parte din cultura multor popoare, de veacuri întregi. De regulă, este consumat la petreceri sau la ocazii speciale însă multe persoane preferă să-l consume la masă, mai ales în țările din sudul Europei.
Popularitatea vinului roșu nu se datorează doar gustului minunat și cu faptului că oferă nutrienți benefici sănătății. Cu toate că nu trebuie consumată în cantități excesive, este o sursă excelentă de antioxidanți.
Resveratrolul este principalul ingredient activ din vinul roșu și are capacitatea de a scade riscul de îmbătrânire a celulelor și de a combate alte efecte negative ale radicalilor liberi. În afară de resveratrol, conține și minerale și vitamine care ajută la buna funcționare a sistemelor principale din corp.
Vinul roșu previne obezitatea
Aceasta este unul dintre principalele beneficii ale vinului roșu. Antioxidanții conținuți activează o genă care împiedică formarea celulelor noi de grăsime și, pentru că are și un efect detoxifiant, scade riscul de obezitate și contribuie la pierderea în greutate.
Vinul roșu elimină bacteriile din gură
Un păhărel de vin roșu pe zi ajută la prevenirea problemelor danturii și ale gingiilor: grație proprietăților sale antimicrobiene, vinul roșu împiedică dezvoltarea bacteriilor care provoacă carii și gingivită. Mai mult, este alegerea perfectă pentru neutralizarea respirației urât mirositoare și a altor simptome ale infecției.
Vinul roșu îmbunătățește funcțiile cognitive
Vinul roșu are multe beneficii și pentru creier: resveratrolul precum și alți antioxidanți sunt benefici pentru acest organ deoarece reglează procesele inflamatoare din corp și scad riscul de întărire a arterelor, astfel contribuind la oxigenarea optimă a creierului. Un singur păhărel de vin roșu pe zi scade riscul de demență și riscul de deteriorare prematură a țesuturilor cerebrale.
Vinul roșu protejează pielea împotriva razelor solare
Flavonoidele conținute de către vinul roșu au capacitatea de a proteja pielea împotriva efectelor negative ale razelor ultraviolete și scad riscul de arsuri solare și de daune ireversibile asupra pielii.
Vinul roșu previne depresia
Pentru a stimula secreția de hormoni precum serotonina și endorfinele, se recomandă 3 sau 4 pahare de vin roșu pe săptămână. Ambele sunt asociate cu sănătatea și cu fericirea iar antioxidanții din vinul roșu scad producția de cortizol și îmbunătățesc dispoziția, luptă împotriva depresiei și stresului.
Vinul roșu previne îmbătrânirea prematură
Vinul roșu conține vitamine și minerale cu ajutorul cărora este capabil să protejeze organele împotriva deteriorării cauzate de îmbătrânirea prematură a celulelor. Aceste substanțe au capacitatea de a diminua efectele negative ale radicalilor liberi și scad riscul de afecțiuni inflamatoare.
Vinul roșu îmbunătățește sănătatea aparatului respirator
Antioxidantul activ din vinul roșu, resveratrolul, protejează și căile respiratorii împotriva daunelor cauzate de agenții contaminanți din mediu și de toxine. Are proprietăți antiinflamatoare și detoxifiante care au efecte decongestionante reduc riscul apariției transformărilor negative la nivelul celulelor. Astfel, consumat în doze mici, vinul roșu va preveni formarea tumorilor maligne în plămâni.
Vinul roșu sprijină sănătatea inimii
Pentru a ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare cauzate de colesterolul rău și pentru scăderea riscului de hipertensiune, femeilor li se recomandă câte un pahar de vin roșu pe zi, iar bărbaților câte două pahare pe zi. Antioxidanții conținuți reduc oxidarea lipidelor din artere și ajută astfel la menținerea elasticității acestora, asigurând funcționarea optimă a circulației sanguine.
Vinul roșu combate oboseala
Combaterea oboselii este încă un beneficiu important oferit de vinul roșu. Poate părea surprinzător, însă vinul roșu îmbunătățește activitatea celulelor și performanțele fizice și mentale.
Vinul roșu ține sub control infecțiile urinare
Întrucât are proprietăți antioxidante și diuretice, vinul roșu împiedică dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar. Are un efect astringent care îmbunătățește sănătatea vezicii urinare și care stimulează eliminarea deșeurilor și a microorganismelor acumulate în această zonă.