Polenul de albine este produsul apicol plin de calități nutritive, cu activitate antioxidantă remarcabilă.
Polen – Proprietăți
- efecte regenerative
- efecte bacteriostatice și bactericide
- efecte hepatoprotectoare
- stimulent imunitar
- activează metabolismul celular și sistemic
Conține:
- enzime
- vitamine
- polifenoli
- aminoacizi
- monozaharide
- polizaharide
Polen împotriva bolilor cauzate de stresul oxidativ
Datorită conținutului de polifenoli (mai ales flavonoide și acizi fenolici), polenul are o puternică capacitate antioxidantă. Antioxidanții sunt esențiali pentru protejarea sănătății întrucât reduc nivelul speciilor de oxigen reactiv și combat daunele pe care le pot provoca la nivelul celulelor și țesuturilor corpului.
Așadar, polenul este un produs extrem de valoros atât pentru prevenirea cât și pentru tratarea afecțiunilor cauzate de stresul oxidativ, precum:
- boala pulmonară obstructivă
- boli renale cronice
- cancer
- boli cardiovasculare
- boli neurodegenerative
- afecțiuni asociate cu vârsta (pierderea țesutului muscular, fragilitatea)
- ateroscleroză
- afectarea funcției endoteliale
În cadrul unui studiu polonez (efectuat pe șoareci predispuși la ateroscleroză) s-a ajuns la concluzia că extractul etanolic de polen reduce și / sau previne apariția steatozei hepatice, cât și modificările degenerative la nivelul ficatului (cauzate de o dietă bogată în grăsimi).
Astfel, suplimentarea cu extract etanolic de polen are un potențial semnificativ de a neutraliza radicalii liberi și de a reduce nivelurile substanțelor proaterosclerotice.
Atenție! Unul din factorii care duc la apariția tulburărilor în metabolismul lipidelor constituie dietele bogate în grăsimi. Întrucât ficatul este organul cu cel mai important rol în transformarea lipidelor, consumul exagerat de grăsimi poate afecta funcția acestui organ și poate duce la steatoză și inflamație