Pateuri moi și pufoase, din aluat pe bază de smântână – Pateuri deschise, cu brânză și cașcaval
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 150 ml apă
- 2 linguri smântână fermentată
- 2 linguri ulei
- 7 g drojdie uscată sau 14 g drojdie proaspătă
- Jumătate linguriță sare
- 1 linguriță zahăr
- 300 g făină
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 300 g brânză de vaci
- 1/ 3 linguriță sare
- 100-150 g cașcaval ras pe răzătoarea mare
- Usturoi după gust – opțional
Alte ingrediente necesare:
- 1 gălbenuș amestecat cu 1 linguriță de lapte – pentru uns
Mod de preparare:
Pentru aluat, turnăm apa caldă într-un vas, adăugăm smântâna și amestecăm. Adăugăm și zahărul, sarea, uleiul, drojdia uscată și amestecăm bine. Treptat încorporăm și făina cernută. La început amestecăm cu lingura după care frământăm până obținem un aluat omogen, moale și lipicios, care își menține bine forma. Acoperim vasul cu folie alimentată și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, timp de 90 de minute.
Pentru umplutură, putem lăsa brânza ca atare sau o putem pasa cu blenderul. În vasul cu brânză adăugăm sare, usturoi pisat și amestecăm bine.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină. Îl frământăm un pic după care îl împărțim în 6 bile egale, a câte 90 de grame. Transferăm bilele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt sau foaie de silicon.
Le lăsăm la dospit pentru încă 5-10 minute după care le întindem cu mâinile sun formă de turtițe rotunde. Răspândim brânza pe suprafața turtițelor, lăsându-le marginile libere. Ungem marginile cu gălbenuș amestecat cu lapte, după care presărăm cașcavalul deasupra umpluturii de brânză.
Lăsăm pateurile deoparte timp de 10-15 minute după care dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Le coacem timp de 15-20 de minute sau până vor fi gata. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor în parte.
Lăsăm pateurile să se răcească un pic înainte de a le servi.
Savurați cu poftă! Poftă bună!