Gust extraordinar și aromă superbă – Dulceață de gutui
Ingrediente necesare:
- 1 kg gutui (cântărite curățate)
- 900g – 1 kg zahăr
- 250 ml zeamă (suc)
Mod de preparare:
Îndepărtăm cotoarele și coaja gutuilor și le tăiem felii.
Notă: cotoarele se pot usca și se pot infuza sub formă de ceai.
Punem cojile într-un vas, le acoperim cu apă clocotită și le fierbem timp de 3 minute. Adăugăm și gutuile și blanșăm timp de 5-7 minute, cât să se înmoaie un pic fructele.
Notă: dacă nu blanșăm fructele, vor fi ca cauciucul. Timpul de fierbere depinde de soiul gutuilor.
Scoatem gutuile într-un vas cu apă rece și le lăsăm să se scurgă. Scurgem 250 ml zeamă în care au fiert fructele și cojile și turnăm într-un vas. Adăugăm zahărul, amestecăm și punem pe foc până zahărul se topește complet.
În siropul astfel obținut adăugăm gutuile și le fierbem timp de 10 minute, la foc mic. Luăm dulceața de pe foc și o lăsăm să se răcească timp de 4 ore.
După 4 ore, punem cratița înapoi pe foc. Îndepărtăm spuma care se formează la suprafață, fierbând dulceața până va fi gata.
O lăsăm să se răcească complet după care o repartizăm în borcane pe care le închidem ermetic.
Savurați cu poftă! Poftă bună!