Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Pâine dulce de casă – Pâine moale și delicată, cu umplutură la alegere
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 300 g făină
- 1 ou la temperatura camerei
- 80 ml lapte cald
- 100 ml smântână de gătit sau frișcă lichidă (caldă)
- 30 g zahăr
- 5 g sare
- 5 g drojdie instant
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- Merișoare uscate
- Castane fierte la abur, amestecate cu miere
- Bucățele de ciocolată
- Unt topit și lapte condensat
Notă: de asemenea, putem pune și umplutură sărată: unt topit amestecat cu usturoi pisat, cu ceapă verde tocată mărunt și cu mozzarella rasă
Alte ingrediente necesare:
- Ou și 2 linguri de lapte pentru uns înainte de coacere
- 1 lingură unt topit pentru uns după coacere – opțional
Mod de preparare:
Spargem oul într-un bol adânc și îl batem bine cu telul. Luăm din el 1 lingură și punem deoparte.
Adăugăm laptele cald, smântâna, zahărul, drojdia și omogenizăm bine. Adăugăm și făina, sarea și amestecăm cu spatula după care frământăm până obținem un aluat omogen și neted. Transferăm aluatul într-un bol curat, acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, până își mărește volumul de 2-3 ori.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Formăm o bilă pe care o tăiem în 5 părți egale. Formăm 5 bile pe care le acoperim cu folie alimentară și le lăsăm la dospit timp de 15 minute.
Ulterior, întindem fiecare bilă în formă dreptunghiulară cu o lățime de 11-12 cm și tăiem așa cum se vede în imaginea de mai jos. Ungem cu unt topit, punem usturoi zdrobit și mozzarella rasă și rulăm.
Punem ruloul într-o tavă de 21 cm tapetată cu hârtie de copt. Putem folosi diferite umpluturi:
Punem rulourile în tavă, acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm la dospit până își măresc volumul de 1,5 ori.
Amestecăm lingura de ou pus deoparte cu 2 linguri de lapte și ungem pâinica. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 17-20 de minute aproximativ. Opțional, o putem unge cu unt topit după coacere.
Savurați cu poftă! Poftă bună!