Știai că magneziul este crucial pentru peste 300 de funcții biochimice diferite în organismul tău? Începând de la reglarea tensiunii arteriale și funcționarea nervilor, până la generarea de energie…
În acest articol com vorbi despre semnele care arată că organismul tău suferă de o lipsă de magneziu. Să vedem care sunt acestea…
1. Problemele de somn
Magneziul este mineralul suprem al relaxării: ajută la relaxarea minții și a corpului și te ajută să ai un somn odihnitor.
2. Osteoporoza
Persoanele cu deficiență de magneziu sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, o afecțiune care slăbește oasele și crește riscul de fracturi. Aportul adecvat de magneziu este asociat cu o densitate minerală osoasă mai mare și poate preveni hipocalcemia, în timp ce lipsa de magneziu afectează rezistența oaselor deoarece cauzează deficiență de calciu.
3. Spasmele și crampele musculare
Magneziul joacă un rol crucial în relaxarea mușchilor și în reglarea contracțiilor musculare, crampele musculare fiind un semn al deficienței de magneziu.
Din nefericire, pentru adulții în vârstă care experimentează crampe musculare, eliminarea disconfortului muscular nu este la fel de simplă ca suplimentarea cu magneziu, deși studiile au arătat că acest mineral poate ajuta la ameliorarea crampelor și a tremurăturilor la alte grupuri de persoane care prezintă deficiență.
4. Tulburările mentale
Tulburările mentale sunt o altă posibilă consecință a deficienței de magneziu, iar o deficiență mai gravă poate duce la delir și comă. Studiile au asociat nivelurile scăzute de magneziu cu un risc crescut de depresie și se crede că pot promova și anxietatea.
5 Calcifierea arterelor
Aceasta este una dintre primele simptome care apar și una dintre cele mai grave. Calcifierea arterelor poate apărea din cauza nivelurilor scăzute de magneziu și poate duce la un risc crescut de probleme cardiace precum atac de cord, insuficiență cardiacă și alte boli.
6. Oboseala
Oboseala și epuizarea sunt câteva simptome generale ale deficienței de magneziu. Magneziul este necesar pentru producerea de energie în organismul tău. Dacă organismul tău nu are acces adecvat la magneziu, producția de energie este precară și te predispune la oboseală.
7. Migrenele și durerile de cap
Migrena vine însoțită de greață, sensibilitate la lumină și sunet iar durerea poate ține ore sau chiar zile.
Magneziul este o opțiune eficientă și ieftină în gestionarea migrenelor. Menținerea unui nivel optim de magneziu ajută la conservarea funcții electrice a neuronilor din creier.
8. Bătăile neregulate ale inimii
Palpitațiile inimii, ritmul cardiac crescut sau lent și bătăile rapide ale inimii sunt toate semne ale unei posibile deficiențe de magneziu. În plus, aportul redus de magneziu are un efect advers asupra mai multor aspecte ale sănătății inimii.
9. Creșterile bruște ale glicemiei
Nivelul de zahăr din sânge este influențat și de nivelul de magneziu, care ajută organismul să metabolizeze glucoza și insulina. Nivelurile scăzute de magneziu sunt asociate cu rezistența la insulină și cu risc de prediabet.
10. Hipertensiunea arterială
Magneziul lucrează împreună cu calciul pentru a susține tensiunea arterială și sănătatea inimii, iar hipertensiunea arterială poate fi un semn al deficienței de magneziu și calciu,
11. Tremurul pleoapelor
Unul dintre primele semne ale deficienței de magneziu este tremuratul pleoapelor, un simptom care se poate ameliora cu suplimentarea cu magneziu.
12. Amorțeala sau furnicăturile în extremități
Amorțeala persistentă sau furnicăturile în degetele de la mâini și picioare sau amorțeala membrelor (care adesea par a adormi), ar putea indica faptul că organismul tău nu are suficient magneziu pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a nervilor și mușchilor.
13. Astmul
De obicei, pacienții cu astm prezintă deficiențe de magneziu mai frecvent decât persoanele sănătoase: nivelurile mai scăzute de magneziu determină acumularea necorespunzătoare a calciului absorbit în mușchi, căptușind căile respiratorii. Astfel, aceste căi se contractă și îngreunează respirația normală.
14. Stresul
Atât stresul emoțional cât și cel fizic pot duce la deficiență de magneziu: în perioadele de stres, corpul are nevoie de mai mult magneziu ca de obicei, iar dacă nivelul tău este deja scăzut, stresul va agrava și mai mult problema.
Mai mult, hormonii de stres, adrenalina și cortizolul, pot crește atunci când nivelurile de magneziu sunt scăzute.
15. Convulsiile fără o afecțiune existentă
Sunt unul dintre semnele cele mai severe ale deficienței de magneziu. Oamenii de știință cred că convulsiile bruște și neexplicate pot fi cauzate de niveluri periculos de scăzute de magneziu, deoarece o lipsă semnificativă a acestui mineral poate provoca activitate electrică anormală în creier.
16. Vertijul
Magneziul ajută la reglarea nivelurilor altor minerale din organism, precum calciul, potasiul, cuprul și zincul. Astfel, lipsa de magneziu poate crește riscul de un dezechilibru electrolitic, care poate duce la deshidratare, amețeală și declin cognitiv. Dacă te simți adesea obosit, amețit sau ai senzație de leșin, asigură-te că te hidratezi adecvat și încearcă să iei și un supliment de magneziu.