Mintea umană este atât de puternică încât ne permite să ne influențăm chiar și starea fizică.
Atunci când o persoană se confruntă cu depresie sau anxietate, probabil că boala, pe lângă faptul că are efect la nivel psihologic, determină și apariția unei serii de simptome fizice.
Cercetările medicale din ultimii ani arată că o stare de agilitate și luciditate mentală, de exemplu, este asociată cu o stare fizică mai bună.
Pare-se că ordinea și speranța pe care le au gândurile noastre și ideile noastre, prin intermediul funcționării sistemului nervos au capacitatea de a se transforma într-o stare fizică mai bună.
Invers, atunci când mintea este agitată și dezechilibrată, suntem mai vulnerabili în fața bolilor.
Procesul de transformare
Cu ajutorul minții, ne punem corpul în funcțiune iar când intensitatea este foarte mare sau continuu, se produc deteriorări semnificative.
Una dintre conexiunile cele mai evidențiate este aceea care relaționează funcționarea sistemului cognitiv cu cea a sistemului imunitar.
Atunci când mintea nu funcționează optim, se recoltă contra corpului, potențând intern orice atac care se produce din exterior.
Rolul creierului în acest proces
În spatele ideilor și gândurilor noastre este o corelație chimică în sistemul nostru biologic.
Hipotalamusul este o structură fundamentală pentru a înțelege acest aspect, având un rol foarte important în reglarea sistemului hormonal.
Particularitatea acestei structuri este foarte reactivă la gândurile noastre: la amintiri, la interpretarea stimulilor, la anticiparea evenimentelor.
Așadar, hipotalamusul ne poate trezi ca să fim pregătiți pentru a acționa mai rapid, ne poate relaxa pentru a ne putea odihni sau poate potența senzația de plăcere.
Influența comportamentului nostru
Diverse studii realizate pe persoane bolnave arată că o atitudine mentală pozitivă determină pronosticul de însănătoșire să crească considerabil.
Acest fapt se datorează unei influențe directe a gândurilor asupra biochimiei corporale sau asupra punerii în funcțiune a mai multor instrumente de control a bolii.
De exemplu, atunci când încercăm să obținem, prin intermediul gustului, plăcerea care pe care am pierdut-o în alte aspecte ale vieții ,hipotalamusul facilitează în mintea noastră senzația de bine pe care am pierdut-o.
Aceasta este modalitatea prin care vrem să evităm apariția gândurilor negative, și atitudinea contraproductivă pentru sănătatea corpului.
Efectele emoțiilor și gândurilor negative asupra corpului nostru
De exemplu, sentimentul de tristețe produce oboseală.
Conform specialiștilor, în funcție de tipul de sentiment pe care-l trăim, acesta va avea efect asupra anumitei zone din corp.
Legătura dintre minte și corp este o legătură cât se poate de puternică iar gândurile și emoțiile pot fi determinante atunci când se stimulează producerea anumitor substanțe care influențează starea de sănătate.
Serotonina și dopamina, de exemplu, sunt eliberate de creier atunci când avem o stare de euforie sau fericire.
În cazul emoțiilor negative, în loc să ne facă bine, acestea pot genera durere și alte neplăceri.
Conform multor experți, toți avem capacitatea de a defini ce este bine și ce este greșit, în fiecare situație.
Sunt responsabili de a oferi o conotație pozitivă sau negativă fiecăruia dintre evenimentele vieții.
Starea emoțională se poate reflecta în tulburări sau afecțiuni care ne pot indica faptul că trecem printr-un moment dificil și suntem invadați de sentimente și gânduri negative.
De exemplu:
-dacă simțim constant o durere sau înțepenire a gâtului, acest lucru poate indica incapacitatea noastră de a analiza o situație din mai multe perspective
-durere inexplicabilă în șolduri – suntem cuprinși de teamă, nu ne simțim capabili să luăm decizii importante
-dureri de omoplați – dureri / suferințe de dragoste
-dureri de spate în zona de mijloc – incapacitatea de a ne desprinde de trecut
-dureri de spate în zona lombară – stres financiar
-durere la nivelul genunchilor – teamă, orgoliu, ego necontrolat
Senzația de tristețe ne afectează mult starea energetică și motivația și poate produce un exces de oboseală.
Combaterea gândurilor și emoțiilor negative
Pentru a face față emoțiilor și gândurilor negative, trebuie să avem o perspectivă pozitivă asupra oricărei experiențe.
În fiecare zi atunci când ne trezim, trebuie să ne programăm corpul și mintea pentru a ne asuma această nouă zi și oportunitatea pe care ne-o oferă.
Mintea noastră poate duce la bun sfârșit tot ceea ce îi indicăm, deoarece are o putere imensă.
Așadar, este important să recurgem la o doză mare de optimism și să vedem mereu partea bună a lucrurilor pentru a avea o atitudine încrezătoare și constructivă.
Trebuie să ne acordăm câteva minute pentru a reflecta la faptul dacă chiar merită să ne irosim energia atunci când apar gânduri sau emoții negative.
S-a dovedit iar și iar că emoțiile pozitive și atitudinea pozitivă eliberează hormonii responsabili de întărirea sistemului imunitar, iar emoțiile negative au un efect opus.
Trebuie să ne alegem, în mod conștient, emoțiile, atitudinile și gândurile!