Leușteanul, planta primăverii care topește grăsimile și elimină toxinele
Bogat în vitamine, microelemente și aminoacizi, cu o aromă unică și proprietăți terapeutice deosebite, leușteanul este una dintre primele verdețuri de primăvară nelipsite din bucătărie. Leuşteanul se consumă ca atare, proaspăt tocat în ciorbe, direct în farfurie, în salate, la gătit ori sub formă de smoothie. De asemenea, din planta uscată se poate prepara infuzie.
În scop culinar și medicinal sunt utilizate frunzele, rădăcinile, dar şi seminţele de leuștean. Vă prezentăm câteva beneficii ale leuşteanului, care neapărat vă vor convinge să introduceți în dietă această verdeață de primăvară.
Leușteanul reduce senzația de burtă umflată și ameliorează digestia
Frunzele și rădăcina de leuștean sunt benefice pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acestea conțin enzime care ajută la digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Leușteanul previne balonarea şi înlătură crampele abdominale, având acțiune antiinflamatoare asupra stomacului și intestinelor, în caz de indigestie sau infecții intestinale acute.
Acțiune de detoxifiere
Bogat în vitamina A, C, K, acid folic, fier, calciu, magneziu, kaliu și clorofilă, leușteanul acționează ca un detoxifiant natural. Acesta are acțiune antibacteriană și diuretică, distruge celulele atipice din sânge și purifică organismul de toxine. Leușteanul stimulează arderea grăsimilor, fiind un aliat de nădejde în cura de slăbire.
Curăță sângele și căile urinare
Leușteanul este un diuretic natural, ce elimină lichidele în exces din organism. Sucul de leuștean previne afecțiunile hepatice, hipertensiunea arterială, infecţiile căilor urinare și formarea pietrelor la rinichi, deoarece stimulează excreţia apei.
Prepară ceai din leuştean dintr-o lingură cu plantă uscată, lăsând la infuzat 10 minute în 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul are efecte diuretice, îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, este recomandat în curele de slăbire, în problemele cu digestia. De asemenea, poți consuma zilnic un pahar de smoothie proaspăt de leuștean.
Rădăcina are proprietăţi sedative
Decoctul din rădăcină ajută la tratarea afecţiunilor urinare, pielonefritei, gutei, reumatismului, anemiei, migrenei şi pneumoniilor. Se prepară dintr-o rădăcină care se fierbe în 500 ml de apă, aproximativ 30 de minute. Se consumă la temperatura camerei, pe parcursul întregii zile.
Benefic pentru sănătatea pielii
Leuşteanul elimină surplusul de lichide din țesuturile pielii, manifestă acțiune antiinflamatoare, luptă cu acneea și previne îmbătrânirea prematură a pielii, datorită conținutului bogat de substanțe cu efect antioxidant.