În primul rând, să clarificăm: cafeaua și diabetul nu sunt în antiteză. Modul în care este prezentat efectul cofeinei asupra diabetului în media poate produce confuzie, hai să clarificăm lucrurile!
Confuzia se datorează faptului că știrile pe care le vedem zilnic, într-o săptămână ne pot prezenta beneficiile cofeinei asupra diabetului iar în altă săptămână efectele negative pe care le are asupra glicemiei. Cu toate acestea, articolele nu sunt chiar greșite.
Să simplificăm: cafeaua conține diferite chimicale iar unele dintre ele au efecte benefice, în timp ce altele pot avea un efect mai puțin benefic. De exemplu, cofeina poate împiedica acțiunea insulinei pe termen scurt.
Cofeina și glicemia
Consumul regulat și crescut de cafea (pentru o perioadă de peste 1 lună) afectează sensibilitatea la insulină la pacienții cu diabet zaharat tip 2.
Potrivit cercetătorilor, există o legătură între consumul crescut de cafea și scăderea sensibilității la insulină. Mai mult, tranziția rapidă de la un consum moderat la un consum exagerat de cafea poate duce la un răspuns atipic al organismului.
Care sunt beneficiile cafelei pentru sănătate? Cafeaua reduce riscul de:
- accidente vasculare cerebrale
- boala Parkinson
- boala Alzheimer
- diabet zaharat tip 2
- boli cardiovasculare
- cancer de prostată și cancer endometrial
Cafeaua conține polifenoli care sunt niște molecule cu proprietăți antioxidante, ajutând la prevenirea bolilor inflamatorii precum diabetul zaharat tip 2 și prezintă și proprietăți anticancerigene.
În afară de polifenoli, cafeaua conține și crom și magneziu. Aportul crescut de magneziu a fost legat de o rată scăzută a diabetului zaharat tip 2.
Legătura dintre cafea și prevenția diabetului
Riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și cafeaua au fost studiate în repetate rânduri și, într-un final, s-a ajuns la concluzia că riscul de a dezvolta diabet zaharat este unul scăzut la băutorii de cafea.
Potrivit unui studiu din 2009 realizat pe 40.000 de participanți, un consum de 3 căni de cafea pe zi scade riscul de a dezvolta diabet zaharat cu 40%. Potrivit unui alt studiu, din 2014, persoanele care își cresc aportul de cafea experimentează o scădere cu 11% a riscului de diabet zaharat tip 2 în următorii 4 ani.
Glicemia și cafeaua decofeinizată
În timp ce cofeina are o influență negativă asupra sensibilității la insulină, alte componente din cafea au efecte opuse. Cafeaua decofeinizată reprezintă cea mai bună opțiune pentru pacienții cu diabet.
Cafeaua cu lapte, siropurile din cafea
Există niște varietăți de cafea care trebuie să fie abordate cu mare grijă de pacienții diabetici. Cafeaua cu sirop a devenit o varietate de cafea foarte populară dar poate constitui o problemă atât pentru cei care suferă de diabet, cât și pentru cei care nu suferă de diabet.
În cazul persoanelor cu diabet sau în cazul celor care au risc de diabet, se recomandă reducerea consumului exagerat de zahăr. În cazul în care se ivește pofta de o cafea însiropată, se recomandă alegerea unei cantități mici care se va bea încet, fără a crește prea mult nivelul glicemiei.
Un alt trend este cafeaua cu lapte.. cu foarte multă lapte! Persoanele care consumă cafeaua în acest fel trebuie să ia în considerare numărul de calorii din lapte, precum și numărul de carbohidrați.
Fie că est gras sau degresat, laptele are în jur de 5 grame de carbohidrați pe 100 ml. O cafea cu lapte degresat poate conține între 10-15 grame de carbohidrați.