Guta este un tip comun de artrită care vine cu umflături, dureri intense și rigiditate la nivelul articulațiilor. De regulă, guta afectează articulația de la baza degetului mare de la picior, datorită cantității prea mari de acid uric în organism.
În timpul procesului de descompunere a purinelor, organismul nostru produce acid uric. Purinele se găsesc în corp în mod natural, dar se găsesc și în anumite alimente precum organele, carnea roșie, alcool (bere mai ales), fructe de mare și băuturi cu fructoză. Toate aceste alimente duc la niveluri ridicate de acid uric.
De regulă, acidul uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi și ajunge să fie eliminat prin urină. În cazul în care, fie corpul produce prea mult acid uric, fie rinichii nu-l elimină așa cum trebuie, se acumulează în articulații sau în țesuturile din jur și formează niște cristale ascuțite (ca niște ace) și cauzează durere și inflamație.
După mai mulți ani de depunere, strat peste strat de cristale de acid uric la nivelul articulațiilor și a țesutului învecinat, apare guta.
Atenție: atacul de gută vine pe neașteptate, în mijlocul nopții cel mai adesea: te trezești cu senzația că degetul mare de picior a luat foc. Articulația afectată de gută este umflată și fierbinte, extrem de sensibilă.
Guta – Factori de risc
- Dieta bogată în crustacee, carne roșie
- Consumul de alcool și băuturi îndulcite cu fructoză
- Kilogramele în plus
- Diabet
- Hipertensiune netratată
- Boli cardiace
- Boli renale
- Istoric familial de gută
- Sindrom metabolic
- Unele tratamente (cu diuretice, betablocante sau imunosupresoare)
Guta – Simptome
De regulă, simptomele acestei boli apar și dispar, repetând aceste episoade până distrug încet-încet țesuturile din zona inflamată. Durerea devine tot mai mare.
Disconfort persistent
După ce dispare durerea severă, urmează disconfortul articular care durează câteva zile sau câteva săptămâni. Atacurile care vor urma, probabil că vor dura mai mult și vor afecta mai multe articulații.
Limitarea amplitudinii de mișcare
Pe măsură ce guta progresează, există posibilitatea să nu îți mai poți mișca articulațiile afectate nici între atacurile de gută.
Durere articulară intensă
Cum am spus, guta afectează de regulă degetul mare de la picior; însă se poate manifesta în orice articulație.
Inflamație și roșeață
Din cauza gutei, articulația (sau articulațiile) afectate se umflă, devin sensibile, roșii, calde.
Guta progresează în stadii – Care sunt acestea?
În stadiu inițial, cantitatea mare de acid uric acumulat (peste 6,8 mg/dl) poate să nu aibă simptome: leziunile țesuturilor sunt silențioase. În acest stadiu, nu se va recomanda tratament, ci doar sfaturi pentru a stopa continuarea acumulării de acid uric.
Stadiul următor este guta acută și se caracterizează printr-o inflamație bruscă și acută, durere intensă cauzată de cristalele de urat dintr-o articulație. Atacul poate dura între 3 și 14 zile.
Guta de interval este un alt stadiu, o etapă între atacurile acute. În aceste intervale cristalele continuă să se acumuleze și devin tot mai scurte pe măsură ce guta progresează.
Cel mai dureros stadiu este guta cronică tofacee și apare după mulți ani de atacuri acute de gută.
Alimente la care ar trebui să renunți
- Alimente bogate în purine – carne roșie, organe, vânat, crustacee, fructe de mare
- Alcool
- Băuturile cu conținut ridicat de fructoză