Leușteanul este o plantă aromatică cunoscută și apreciată încă din antichitate atât în bucătărie cât și în medicina naturistă. A devenit in medicament uzual, utilizat de medicina populară pentru virtuțile terapeutice remarcabile pe care le are asupra aparatului reno-urinal și respirator, sistemului imunitar și endocrin.
Leușteanul conține amidon, zahăr, apă, zaharoză, rășină și acid de angelică. Rădăcină proaspătă conține 0,3-0,5% ulei iar cea uscată conține 0,6-1%. De asemenea, conține și d-terpinol, o legătură de tipul cineolului, un terpen, un ester al acidului acetic, al acidului valeric și al acidului benzoic. Toate părțile plantei conțin minerale, ulei volatil, taninuri, gumirezine și grăsimi.
Suc de leuștean – Mod de preparare
O mână de frunze proaspete se mixează cu 4 linguri de apă și se lasă la macerat 30 de minute. Se filtrează și se consumă imediat sau se păstrează la frigider dar nu mai mult de 4 ore. Se poate dilua într-un pic de suc de rădăcină de morcov.
Infuzie combinată de leuștean – Mod de preparare
Se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă 2 lingurițe de frunze uscate, peste noapte. Dimineața se filtrează, maceratul se pune deoparte și planta rămasă se opărește cu jumătate cană de apă fierbinte.
Se lasă deoparte 20 de minute după care se filtrează și la final se combin cele două lichide.
Dispepsie, indigestie
Leușteanul se recomandă în caz de indigestie sau dispepsie deoarece are efecte puternice de stimulare a secrețiilor care participă în procesul de digestie, astfel amplificând peristaltismul tubului digestiv. Se recomandă câte 2 lingurițe de suc de leuștean pe zi, timp de 10 zile, înaintea meselor principale.
Litiază renală (pietre la rinichi)
Potrivit studiilor din Germania, sucul de leuștean dizolvă pietrele la rinichi și previne formarea lor. La 1 cană de suc de morcov se adaugă 10 lingurițe de suc de leuștean. În lipsa leușteanului proaspăt, se poate folosi o infuzie combinată din 2 lingurițe de plantă uscată la 250 ml apă, câte 2 căni pe zi.
Cistită, retenție de urină
Cistita deja instalată se poate trata cu câte 3 căni de infuzie combinată de leuștean pe zi, la 2 ore după servirea mesei. Întrucât are efect diuretic, leușteanul este recomandat pentru retențiile de urină post-operator, după cistite acute, după administrarea medicamentelor care inhibă diureza sau în unele afecțiuni tumorale.
Balonare
Substanțele amare și uleiurile volatile din leuștean au proprietăți vindecătoare împotriva balonării. La fel de eficiente sunt și semințele de leuștean care conțin și ele principii active, mai ales uleiuri volatile eficiente în combaterea balonării. Se recomandă câte 3-6 linguri de infuzie combinată de frunze și semințe de leuștean, înainte de masă.
Tuse productivă, bronșită
Se recomandă câte 2-3 căni de infuzie combinată pe zi, cât mai caldă posibil. Are efecte calmante și reduce senzația de iritație pe tractul respirator. Este expectorant și ajută la eliminarea secrețiilor bronșice în exces. De asemenea, este indicat și în caz de pneumonie sau pleurezie.
Febră intermitentă, febră
Preparatul scade temperatura corpului și produce transpirație și vasodilatație. Se recomandă 1-3 căni pe zi de infuzie combinată de leuștean.
Leuștean – Precauții
Contraindicat în perioada sarcinii
A se folosi în cantități moderate în timpul alăptării (maxim 3 grame pe zi de frunze proaspete)
S-a observat un efect iritant în cazuri foarte rare, doar atunci când planta a fost administrată în cantități mari și pe perioade lungi în infecții renale.