Pătrunjelul conține o substanță numită clorofilă care îi conferă un efect puternic de combatere a virușilor care atacă ficatul. Clorofila se găsește din abundență în frunzele proaspete de pătrunjel și are capacitatea de a inhiba dezvoltarea virușilor hepatici.
Mai mult, potrivit oamenilor de știință, uleiul volatil conținut de frunzele pătrunjelului atacă membrana virușilor care produc hepatita B și hepatita C. Bolnavii de hepatită A, B și C, persoanele cu hepatită cronică sau acută se simt mult mai bine și analizele de sânge sunt mult mai bune după câteva cure cu frunze de pătrunjel.
Cum se prepară sucul din frunze de pătrunjel?
Se mixează 1 mână de frunze proaspete de pătrunjel împreună cu 4 linguri de apă. Se lasă la macerat 30 de minute după care se filtrează și sucul obținut se consumă imediat (sau se păstrează la frigider, dar nu mai mult de 4 ore).
Acest suc este un remediu puternic, motiv pentru care nu se administrează singur ci diluat cu un pic de suc de rădăcină de morcov.
Cură cu suc de pătrunjel în hepatită virală
Pentru persoanele cu hepatită A, B sau C se recomandă o cură de 4 săptămână cu suc proaspăt de frunze de pătrunjel: se administrează câte 50-75 ml de suc pe zi, diluat în câte un sfert de pahar de suc de morcov; amestecul de bea în 3 reprize, pe stomacul gol, înainte de masă.
După 4 săptămâni de cură se fac 2 săptămâni de pauză, după care se reia tratamentul.
Suc de pătrunjel – Contraindicații, precauții
Întrucât acest suc are o acțiune terapeutică intensă, nu se va folosi niciodată nediluat, doar amestecat cu suc de morcov.
Dozele recomandate nu trebuie depășite, În doze mai mari de 200 ml la adulți și 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacții adverse precum deranjamente digestive sau hiperexcitabilitate nervoasă.
Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate sau care alăptează.