Menopauza este o etapă firească în viața unei femei și nu ar trebui să fie una de temut. Este un fenomen cât se poate de normal, care marchează sfârșitul perioadei fertile, anunță epuizarea rezervei ovariene.
Ce știm despre menopauză? Că vine cu schimbări inexplicabile de dispoziție, capricii și nervi? Așa este, dar nu trebuie să generalizăm sau să exagerăm!
Despre menopauză
Cum am spus mai sus, este un fenomen fiziologic normal, care marchează sfârșitul perioadei fertile a femeii. Definitiv se instalează pe la 50 de ani, însă este precedată de o perioadă de 4 sau 6 ani de tranziție.
În perioada de tranziție, care se numește perimenopauză, se accelerează declinul fertilității, ciclurile menstruale devin neregulate (mai rare sau mai dese). La un moment dat, după multe oscilări între abundent și câteva picături, menstrele dispar definitiv, iar după 12 luni fără ele, femeia este oficial la menopauză.
Perioada de după se numește postmenopauză și durează între 2-6 ani, până ovarele își încetează activitatea complet și definitiv.
Menopauza precoce
Menopauza poate apărea și la vârste mai mici decât cea considerată normal iar printre cauze pot fi unele intervenții chirurgicale, tratamentele agresive (radioterapia, chimioterapia), epuizarea prematură a rezervei ovariene.
Menționăm și faptul că există femei la care menopauza se instalează mai târziu, pe la 55 de ani, dar aceste cazuri sunt rare.
Menopauza – Simptome
Pe lista simptomelor de menopauză găsim celebrele bufeuri, durerile articulare, disconfortul în timpul sexului, uscăciunea vaginală, problemele de memorie și de concentrare, insomnii, schimbări bruște de dispoziție.
Aceste simptome sunt neplăcute, evident, și durează în jur de 7 ani (aproximativ 3 ani de perimenopauză și în jur de 4 ani de la menopauză.
Menopauza și bufeurile
Bufeurile sunt valurile de călduri care nu durează mult (30 secunde – 10 minute) și, cu toate că nu pot fi evitate în totalitate, există niște factori favorizanți care cresc frecvența și intensitatea lor: temperatura ambientală ridicată, băuturile calde și mâncărurile picante, stresul și cofeina, îmbrăcămintea strânsă pe corp și lipsa somnului.
Medicii recomandă somnul de calitate, mișcarea și alimentația sănătoasă.
Menopauza și sănătatea mentală
Sănătatea mentală ar trebui să reprezinte o prioritate în această perioadă. De ce?
Unu la mână: femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de depresie și anxietate decât bărbații. Doi la mână: în perimenopauză și menopauză acest risc se intensifică.
Simptomele menopauzei provoacă mult stres, iar dacă mai adăugăm pe listă și perioada în care copiii „părăsesc cuibul”, avem două cauze suficiente pentru un episod depresiv, nu-i așa?
Menopauza și sexul
Cu toate că declinul hormonal cauzează uscăciune vaginală și acest lucru duce la pierderea elasticității acestui organ, asta nu înseamnă că sexul nu va fi la fel de bun sau că va fi dureros după menopauză. Totul se rezolvă cu lubrifianți.
Menopauza și terapia hormonală
Terapia hormonală de substituție nu este pentru fiecare femeie, nu este o alegere pentru o femeie aflată în perimenopauză. Explicația: unele boli, precum și antecedente, vin cu contraindicații ferme cu care nu se va contrazice niciun endocrinolog. Vorbim de contraindicații precum hemoragii genitale (de cauze necunoscute), afecțiunii hepatice, cancer de sân, endometrioză, cancer de endometru, antecedente de accidente vasculare cerebrale, fibroame uterine mari și hipertensiune.
Perimenopauza și sarcina
În timpul perimenopauzei, ovarele nu încetează din senin să funcționeze, doar își încetinesc treptat activitatea. Deși menstrele devin imprevizibile, ovarele încă se mai străduiesc să elibereze ovocite și, chiar dacă nu în fiecare lună, dar încă mai reușesc. Îți pot face o surpriză!